Sant Just de Corbós (Sornian)

Situació

El mas Corbós, que té Integrada l’església de Sant Just, visible a la dreta de la fotografia, en segon terme.

ECSA - A. Roura

Aquesta església, molt malmesa, és integrada a les construccions del mas Corbós, a poca distància dels vestigis del castell de Corbós.

Mapa: IGN-2348. Situació: Lat. 42° 42′ 55″ N - Long. 2° 24′ 40″ E.

Per a arribar-hi cal seguir el mateix itinerari descrit en la monografia precedent. (PP)

Història

No es tenen referències documentals sobre aquesta església, si bé el lloc de Corbós és conegut des del 1011. L’església fou la capella de la preceptoria templera de Corbós, de la qual és successor l’actual mas Corbós. L’any 1261 hom ja té notícia d’un preceptor de Corbós anomenat Pere de Llupià. (CPO)

Esglèsia

Es tracta d’una església d’una nau de la qual ha desaparegut la capçalera de llevant, que és molt probable que estigués formada per un absis semicircular. La nau és coberta per una volta de canó de perfil apuntat. La porta, ara tapiada, s’obria al mur de migdia i és d’arc de mig punt. L’església presenta un aparell de carreuó simplement escairat, disposat en filades irregulars. Els murs són coronats per una imposta en cavet que forma el ràfec de la coberta. Aquests elements permeten de considerar-la com una obra rústega construïda probablement al segle XII, però amb una forta persistència de les tradicions constructives anteriors. (JAA)

Bibliografia
  1. Cazes, 1990, pàg. 90
  2. Junyent, 1992, doc. 45, pàgs. 63-68
  3. Fuguet, 1995, pàgs. 361-362