Sant Miquel de Cassibrós (Ribera de Cardós)

Situació

Les restes de l’anomenada capella de Sant Miquel es troben al cim del turó de Sant Miquel, que tanca el poble de Cassibrós pel sud, on s’han localitzat esporàdicament diversos vestigis de material ibèric.

Mapa: 34-9 (182). Situació: 31TCH551152.

Història

No hi ha notícies històriques concretes d’aquesta església, ni de la seva advocació original, que hem presumit que era la de Sant Miquel pel topònim del turó on es troba. Tampoc no sabem si es tractava de la primitiva parròquia de Cassibrós, que al segle XVIII s’hauria traslladat a l’emplaçament actual, tal com succeí amb la veïna església de Sant Vicenç de Bonestarre.

Església

Planta de les ruïnes de la capella.

J.A. Adell

Les restes de la capella de Sant Miquel, corresponents als murs més ben conservats, no han mantingut més d’un parell de filades. Això, juntament amb l’embardissament de l’indret, no permet veure’n clarament les característiques constructives, que semblen força complexes a causa de diversos processos de reforma i reutilització que s’han perllongat fins fa uns pocs anys, en què el conjunt era emprat com a paller i corral per al bestiar.

Amb tot, encara se’n pot identificar l’estructura, d’una sola nau, coberta possiblement amb embigat de fusta i capçada a llevant per un absis semicircular, del qual només es conserva el basament del parament exterior; per aquest motiu, no sabem com es devia relacionar amb la nau. No podem saber tampoc on devia ser la porta, si bé és probable que fos al mur oest o potser al nord, i tampoc no hi ha vestigis de finestres.

El parament, allà on es pot veure, és format per un aparell de pedra llosenca disposada en filades desiguals i irregulars, fet que palesa una forma de construcció rústega, adaptada a les tècniques pròpies del país als segles XI i XII, que perduraren fins molt més tard i també es manifesten als cossos afegits a les bandes de ponent i de llevant de l’església, d’època imprecisa.