M’enterro en els fonaments

La respuesta (es)

Pel·lícula del 1968-1969; ficció de 85 min., dirigida per Josep Maria Forn i Costa.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: PC Teide (J.M.Forn, Barcelona), Estela Films (Madrid); ARGUMENT: La novel·la homònima (1967) de Manuel de Pedrolo; GUIÓ: J.M.Forn; FOTOGRAFIA: Jaume Déu i Casas (Eastmancolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Josep Maria Espada; MUNTATGE: Maricel Bautista; MÚSICA: Frederic Martínez i Tudó, Raimon: "Sobre la por" i "Sobre la Pau", Josep Maria Espinàs: Pregària;SO: Jordi Sangenís; INTERPRETACIÓ: Francesc Viader (Aleix), Marta May (Renata), Jordi Torras (Dr. Farràs), Carme Fortuny (Clara), Teresa Cunillé (Bernardina), Carmen Pradillo (Emma), Josep Castillo Escalona (Sr. Molina Costa), Víctor Petit (Bagués), Jaume Picas (Sr. Morgadas), Adrià Gual (Sr. Mollfulleda); ESTRENA: Barcelona, 23.02.1976; 14.11.1985 (en català).

Sinopsi

A Barcelona, l’any 1969, una jove cambrera (Renata) manté relacions amoroses amb un estudiant (Aleix), però també té un afer esporàdic amb el Sr. Molina Costa, "subjefe provincial del Movimiento". Aleix decideix aprofitar aquesta circumstància i assassinar-lo. El cadàver és descobert, però la policia no té cap pista. Uns fets casuals fan que el Dr. Farràs, pare d’Aleix, comenci a sospitar. Les relacions entre el pare, un prestigiós metge franquista, i el fill rebel, es fan encara més tenses.

Producció

Després de set anys de prohibició, el director aconseguí estrenar la seva adaptació de l’obra de Pedrolo, però afirmà que aquest film fou l’error de producció més gran de la seva vida. La causa fou que J.M.Forn defensà la integritat de l’obra i s’enfrontà a la Censura amb una tenacitat increïble, la qual li mutilà el film i imposà una llarga llista de prohibicions. Tot això perjudicà clarament la pel·lícula resultant, que es projectà públicament per primera vegada en un únic passi en la Setmana de Cinema Espanyol de Molins de Rei del 1970, i encara sense permís d’exhibició. Amb totes aquestes limitacions, el director fa seu l’enfrontament generacional que planteja la novel·la, no sols en el si d’una família, sinó que l’estén a la societat espanyola. Alhora, converteix l’entorn familiar en el centre de la seva dialèctica ideològica, la relaciona amb els esdeveniments del món exterior i l’enllesteix amb un final obert a tot tipus de lectures.

Bibliografia

FORN, J.M.: Una empresa catalana de producció cinematogràfica: PC Teide, "Cinematògraf", núm. 2, 1995, p. 67-82.