croquet

Altres esports de pilota o bola

En el croquet els jugadors han de fer passar unes boles, picant-les amb una maça de mànec llarg, a través dels diferents arcs d’un itinerari establert

Middlesbrough Croquet Club

Joc que consisteix a fer passar unes boles a través d’uns arcs plantats a terra, colpejant-les amb una maça.

El terreny de joc té unes mides aproximades de 32 × 25 m, i hi ha plantats catorze arcs a diferents distàncies que defineixen un itinerari. Els jugadors, competint individualment o en equip, han de fer passar les boles de fusta o de plàstic picant-les amb una maça de mànec llarg, a través de tots els arcs de l’itinerari establert.

Les primeres referències parlen d’un joc similar practicat al Llenguadoc durant els segles XII i XIII conegut com paille-maille o pilota maça, que es jugava sota cobert. Fou un passatemps de la noblesa que posteriorment es difongué per Escòcia i Anglaterra. El 1830 un doctor francès en modificà les normes per practicar-lo a l’exterior. Aquesta nova versió probablement fou l’originària del croquet modern i sembla que el 1850 fou introduïda a Irlanda. Poc després s’estengué per la Gran Bretanya i desplaçà el joc tradicional. La primera normativa escrita és obra d’Isaac Spratt i data del 1856. El 1868 se’n creà el primer club, l’All England Croquet Club, i s’organitzà el primer torneig a Moretonin-Marsh, Gloucestershire. Però la seva popularitat fou curta ja que durant la dècada de 1870 fou eclipsat per un esport emergent, el tennis. La majoria dels camps de croquet foren convertits en pistes de tennis. A partir del 1890 ressorgí però de forma minoritària. Fou present com a prova als Jocs Olímpics de París (1900), així com una variant americana, el roque, als Jocs Olímpics de Saint Louis (1904). Es juga principalment a Gran Bretanya, Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda. Aquests quatre països disputen cada quatre anys el torneig MacRobertson Shield. Existeixen dues versions competitives del croquet que es juguen en l’àmbit internacional: l’association croquet i el golf croquet. La Federació Mundial de Croquet organitza el Campionat del Món d’association croquet des del 1989 i de golf croquet des del 1996.

A Catalunya hi ha molt poca tradició d’aquest joc. Fou introduït per la Salle Bonanova ja entrat el segle XX, i fou molt popular entre els seus alumnes i entre els mateixos germans. No existeix cap club federat a Catalunya i només és practicat per alguns antics alumnes salesians que hi juguen com a aficionats. Un d’aquests reductes es troba a Cambrils. A Espanya es practica principalment a Gijón, on hi ha sis clubs. També existeix un club a Liendo (Cantàbria), Vigo i Jerez de la Frontera. Tots estan regulats per l’Associació Espanyola de Croquet.