OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

EsportpèdiaCat — Enciclopèdia de l’esport català

futbol australià

Altres esports de pilota o bola
Jugador del Belfry Valls, primer equip de futbol australià de Catalunya
Belfry Valls
esports esport
Esport de pilota també conegut com footy o aussie rules, que es disputa entre dos equips de divuit jugadors.

Similar al rugbi i al futbol americà, es juga en un camp ovalat d’entre 135-185 m de llargada i 110-155 d’amplada. L’objectiu és fer passar la pilota entre els pals de la zona d’anotació del rival, en la qual hi ha quatre pals verticals: els dos del mig (pals de gol) i els dos laterals (behind posts). Un gol suma sis punts i s’aconsegueix fent passar la pilota entre els pals de gol a qualsevol alçada havent-la xutat amb el peu. També es pot anotar un behind, que val un punt, i que s’aconsegueix fent passar la pilota entre el pal de gol i el pal de behind. El jugador que duu la pilota l’ha de fer botar almenys una vegada cada 15 m i la pot propulsar amb el peu, el puny o el palmell, però no llançar-la amb la mà.

El futbol australià es practicà per primera vegada a Melbourne l’any 1858. Un any després es fundà el primer equip professional, el Melbourne Football Club. La lliga australiana, coneguda des del 1990 com a Australian Football League (AFL), fou creda el 1897 per vuit equips amb el nom de Victorian Football League (VFL). El precedent de la lliga, però, fou creat el 1877 amb el nom de Victorian Football Association. El 1995 es fundà la International Australian Football Council (IAFC) per promoure mundialment el futbol australià i el 2005 es convertí en l’Aussie Rules International (ARI). El 2002 organitzà la primera Copa Internacional de Futbol Australià i el 2005 el primer Campionat d’Europa. A part d’Austràlia i altres països d’Oceania es practica en menor mesura a la Gran Bretanya, Irlanda, Alemanya, Dinamarca i Suècia.

El primer club de futbol australià de Catalunya fou fundat el 2002 amb el nom de Belfry Valls. El 2003 els components de l’equip crearen la Lliga de Futbol Australià de Catalunya (LFAC), que desenvolupà el rol de federació catalana. El mateix any el Belfry Valls jugà el primer partit de l’Estat espanyol contra els Bears de Madrid.

El primer campionat català de futbol australià s’organitzà l’any 2005
Belfry Valls
El 2005 l’LFAC organitzà el primer campionat català, competició que el Belfry Valls guanyà en les edicions de 2005, 2006, 2007 i 2009. El Cornellà Bocs, ini-cialment conegut com Barcelona Stars, guanyà les edicions de 2008 i 2010. Altres equips catalans que participaren en la competició foren el Valls Fire, l’Alt Camp, el Wendells Salou, el Gabas Tarragona, el Lleida Coiots o el Picamoixons Birds. També hi participaren l’Andorra Crows i el Perpignan Tigers. D’altra banda, la selecció catalana és reconeguda oficialment per l’ARI. El 2005 debutà a nivell internacional al Campionat d’Europa i des de llavors ha participat en diverses edicions de la competició. D’altra banda, el 2008 fou subcampiona del primer Campionat del Món de futbol australià a 9, organitzat a Valls. Alguns dels jugadors destacats de la selecció són Miquel Rodríguez, Pere Casan, Pere Moliner o Quim Caballé.

Col·laboració: 
Guifré Illa

Llegir més...