OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

EsportpèdiaCat — Enciclopèdia de l’esport català

Museu del Joguet de Catalunya

Jocs    Museologia
Entrada del Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres
Museu del Joguet de Catalunya
esports esport
Institució museística de Figueres dedicada als jocs infantils a través d’un viatge per la història de la joguina industrial a Catalunya.

Situada en un edifici del 1767, s’inaugurà el 1982 pel col·leccionista de joguines Josep Maria Joan Rosa i la seva dona Pilar Casademont. Exhibeix més de 4.000 peces, d'un fons de més de 17.000 jocs i joguines. Diverses fotografies de nens i nenes amb les seves joguines, imatges provinents del centre de documentació del museu, il·lustren el tipus de joc en cada època. L’exposició està distribuïda per capítols temàtics, com ara Jugar a l’aire lliure, on s’exposen pilotes, bitlles, patins, galledes i pales per jugar amb la sorra; Viatjar, on es mostren diferents mitjans de transport, com cotxes, trens, avions, vaixells, etc.; Jocs de taula, alguns dels quals estan molt vinculats al món de l’esport (‘Selección Nacional’, ‘Hipódromo’, ‘Returno’ i ‘Ascensión al Everest’); Món de l’espectacle, amb diversos teatrins i titelles, entre altres peces; o Il·lusions òptiques, que exposa diferents zoòtrops, llanternes màgiques, aparells de Cine Nic, etc. Altres capítols temàtics del museu recullen animals, nines fetes amb diferents materials, baldufes, jocs de construcció, robots, cuinetes, ossets de peluix, etc. Hi destaca un espai dedicat als vint primers anys de Salvador Dalí, que inclou joguines, postals en moviment i fotografies de l’àlbum familiar. També es poden veure joguets que havien pertangut a diferents personalitats, com Joan Brossa, Quim Monzó, Ernest Lluch, Salvador Puig Antich o Terenci Moix.

Ciclistes
Museu del Joguet de Catalunya
El recorregut per les diferents sales del museu és acompanyat per la música de Pascal Comelade i d’Erik Satie. Disposa també d’un auditori (Brossa-Fregoli) i d’un espai per a activitats a l’aire lliure (El Terrat del Museu). La Generalitat de Catalunya li atorgà el Premi Nacional de cultura popular (1999) i la Creu de Sant Jordi (2007).

Llegir més...