Cambier i Colleron, de Reus

El primer problema que presenta la història de l’empresa és el nom dels seus titulars, car no hi ha dos textos que coincideixin en el que són, clarament, uns estrangers establerts a la ciutat de l’Alt Camp. D’entrada semblen francesos, però si fem cas d’un document del 1842 serien clarament anglesos, ja que els anomenen Cambury i Collerson.

El que es pot assegurar és que aquests dos personatges —francesos, belgues o anglesos— s’establiren a Reus el 1842, i hi instal·laren la que serà una de les primeres fàbriques de teixit, tint i blanqueig de lli que hi ha a Catalunya, amb 30 telers.

El 1844 presentaren el seu gènere a l’Exposició Industrial de Barcelona: cotís, terliços i pissanes. El seu caràcter extraordinari dintre de la petita indústria espanyola estarà valorat amb motiu de la seva participació a l’Exposició de Madrid del 1850. El cronista els dedica quatre pàgines amb motiu de la medalla de bronze que els atorguen pel fet que, tot i ser un sector que està molt a la baixa, ells són un dels pocs que es mantenen a un bon nivell.

Els 30 telers inicials arribaren a ser 63 i es construïren tots a Barcelona i a Reus, copiant un model importat de Bèlgica. El 1850, hi treballen 46 teixidors i un nombre equivalent d’obreres en feines complementàries de preparació d’ordit, tint i blanqueig de les peces fabricades. La primera matèria, el fil, el compren a Bèlgica o a Anglaterra. El producte final més important són les lones, però fabriquen també tovalloles, estovalles, cintes, cretones i plugastells.

El 1860 la seva és l’única empresa de teixits de lli que hi ha a Reus. El 1862 el negoci s’ha reduït fortament, ja que treballen només amb 23 telers i 30 obrers, amb una inversió relativament petita: 22 000 rals. La fàbrica és al carrer de Sant Vicenç, núm. 18. Aquesta és la darrera referència de l’empresa.

No consta que arribessin a introduir la mecanització de la producció.