Els germans Masllorens, d'Olot

Etiquetes de Manuel Masllorens i Saderra.

La família Masllorens és un cas de fidelitat al sector tèxtil i a Olot, ja que la seva dedicació a aquestes activitats supera llargament els 200 anys, segons es pot veure en el quadre adjunt sobre denominacions i titulars de l’empresa familiar. El primer de la sèrie devia ser un teixidor de llana, ja que la seva trajectòria és anterior a la introducció del gènere de punt.

Les diverses generacions segueixen tot el procés d’industrialització: comencen en l’etapa pre-industrial i arriben a la plena mecanització amb els telers moderns.

Com a fabricants de gènere de punt, els Masllorens s’inclourien plenament dintre del que eren els fabricants de barretines d’Olot, uns industrials que feien un teixit llis en màquina circular i acabaven amb el tint i la confecció d’aquesta peça. La fibra tèxtil era, evidentment, la llana.

L’etapa industrial s’inicia amb Manuel Masllorens (1864-1909). Ell fou el responsable de la transformació del que era un petit taller en una fàbrica amb cara i ulls, que tenia una oficina a Barcelona des del 1896 o 1897 —Ronda Universitat, núm. 37—. La seva producció era de barretines, gorres de tota mena, passamuntanyes i armilles. És ja empresa exportadora dels seus productes a Amèrica. El 1888, Manuel Masllorens era present a l’Exposició Universal de Barcelona i un any després a l’Exposició flotant de productes espanyols al vaixell Conde de Vilana, a Buenos Aires.

Anunci de Masllorens Germans (El Libro de Oro del Comercio y de la Industria, 1921). La família Masllorens és un clar representant del que foren els fabricants de barretines d’Olot. El 1905, la família establí una fàbrica a l’Argentina.

Manuel Masllorens incorporà els seus tres fills, Esteve, Pau i Manuel, a l’empresa. Pau Masllorens i Payerols (1883-1942) marxà a l’Argentina el 1905, on establí una societat i un fàbrica a Avellaneda, absolutament paral·lela a la d’Olot.

El 1909 morí el pare, i els tres germans constituiran Masllorens Germans, Societat Regular Col·lectiva, que integrarà la fàbrica argentina i n’hi afegirà una tercera a Begudà, al costat d’Olot, que pertany actualment al municipi de Sant Joan les Fonts.

La transformació de la societat regular collectiva en anònima és produí el 1928: Masllorens Germans, SA. Les activitats industrials de l’empresa s’acabaran durant la dècada dels anys seixanta. Des del seu naixement el 1730, l'empresa havia passat per les denominacions següents:

  • 1730-1770 - Pau Masllorens i Roca
  • 1880-1805 - Joan Masllorens i Mañico
  • 1805-1860 - Esteve Masllorens i Freixas
  • 1860-1864 - Esteve Masllorens i Fill
  • 1864-1909 - Manuel Masllorens i Saderra
  • 1909-1928 - Masllorens Germans, SRC
  • 1928-? - Masllorens Germans, SA