Martí Montaner, a Palamós

Josep Montaner inicià les activitats taperes de la família l’any 1852 a Calonge. El 1861 tenia 40 obrers, una empresa mitjana en aquella època.

Descarregadors de suro al port de Palamós.

El 1871, Josep Montaner traslladà el negoci i la fàbrica a Palamós, sota la raó social de J. Montaner i Companyia. El seu fill, Martí, s’hi havia incorporat.

Martí Montaner i Coris serà el qui transformarà aquella empresa mitjana en una gran empresa, des del moment en què anirà a nom seu: M. Montaner i Companyia, el 1882. La fabricació era de taps. Al final de segle, per servir als seus clients principals, obrí dues oficines exteriors: una a Reims, adreçada als fabricants de xampany, i una altra a Magúncia, que volia atendre els productors de vi i cervesa alemanys.

L’empresa de Palamós ocupava al començament de segle uns 1 000 treballadors i produïa 48 milions de taps de xampany l’any. Era aleshores la segona empresa surera pel volum de producció, després de Miquel, Vincke i Meyer.

El 1920, i gràcies en bona part a la intervenció de l’enginyer alemany Brandes, que treballava a les seves ordres, Martí Montaner introduirà a Catalunya el tap de xampany que s’imposarà definitivament, format per un mànec d’aglomerat i dues peces de suro natural i de qualitat, que són les que tenen el contacte amb el líquid.