OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

aparell

Compareu: aparat
Etimologia: de aparellar1 1a font: 1309
  masculí
 1. Preparatius, aparellament.
 2. Ostentació de preparatius, de mitjans. Un gran aparell de forces. Un sopar de gran aparell.
  1. tecnologia Sistema o conjunt de sistemes mecànics i eventualment elèctrics o electrònics constituït en general a la manera d’unitat substancialment independent d’altres i d’una certa complexitat constructiva o de funcionament, que serveix per a executar alguna operació o que duu a terme determinades funcions. Aparell de ràdio. Aparell ortopèdic.
  2. per extensió Dit de certs ginys (com els avions).
  3. gimnàstica En gimnàstica artística, qualsevol dels instruments que hom utilitza per a realitzar els exercicis, com ara les paral·leles, el cavall amb arcs, les anelles, etc.
  4. aparell manual gimnàstica En gimnàstica rítmica, qualsevol dels aparells lleugers i mòbils, manipulats amb les mans, que hom fa servir en els exercicis, com ara la cinta, la corda, el cèrcol, etc.
 3. Arreus per a muntar o carregar les bèsties de bast.
  1. biologia Conjunt d’òrgans, d’origen embrionari generalment comú, especialitzats a dur a terme una funció determinada. Aparell respiratori. Aparell digestiu.
  2. citologia Estructura cel·lular que duu a terme una funció determinada.
 4. construcció Disposició que tenen les peces que formen una paret. Aparell ciclopi.
 5. marina, marítim
  1. Conjunt de l’arboradura, les eixàrcies i el velam d’un vaixell que serveix per a impel·lir aquest valent-se de la força del vent.
  2. aparell de creu Aparell rodó.
  3. aparell llatí Aparell típic a Catalunya, que rep aquest nom perquè les veles que duu són llatines, o sigui, en forma de triangle isòsceles i de manera que el gràtil, que és el costat diferent, va assegurat a una verga llarga, flexible i composta de dues peces anomenada antena, la qual se suspèn de la drissa mitjançant la raca, i pel penol del cap és fermada en algun punt del buc.
  4. aparell rodó (o quadre) Designació genèrica de qualsevol tipus d’aparell que porti veles rodones.
 6. marina, marítim Cadascuna de les diferents màquines formades per combinacions de bossells amb un cap que treballa per llurs politges, en què necessàriament un dels bossells o quadernals ha d’ésser fermat en un lloc consistent perquè romangui sempre immòbil.
 7. indústria de pintura i vernissos
  1. Producte destinat a preparar el suport sobre el qual hom ha d’aplicar una pintura.
  2. Material que serveix per a preparar les peces de fusta per tal de fer-les aptes a rebre el bol i el pa d’or, a fi de daurar-les.
 8. ciències polítiques Part o sector d’un partit polític, d’un govern, d’un organisme, etc., encarregat de tasques internes, especialment de les d’organització.
 9. plural indústria tèxtil Nom que generalment hom dona al conjunt de màquines per als acabats dels teixits de llana, així com també a la secció o el departament de la fàbrica on són instal·lats.
 10. aparell de mesura metrologia Instrument sensible a un fenomen físic o químic determinat o identificable a una magnitud, mitjançant el qual, gràcies a un calibratge previ o a l’ús d’uns patrons, és possible de valorar el fenomen o la magnitud en les unitats escollides per a definir-los.
aparell

Llegir més...