i arbre | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

arbre

Etimologia: del ll. arbor (arcaic arbos), -ŏris, íd. 1a font: s. XIII
  masculí
 1. botànica
  1. Vegetal llenyós d’uns cinc metres d’alçària mínima que presenta un eix simple, anomenat tronc, el qual lleva, en l’anomenada enforcadura, unes branques gruixudes, de les quals surten ramificacions de segon ordre, menys engruixides, i així successivament fins a arribar als branquillons més prims.
  2. arbre aciculifoli Arbre de fulles aciculars, estretes i llargues com agulles (pins, cedres, etc.).
  3. arbre caducifoli Arbre les fulles del qual es mantenen actives durant un sol període vegetatiu.
  4. arbre esclerofil·le Arbre de fulla persistent, endurida, coriàcia i petita (alzines, oliveres).
  5. arbre laurifoli Arbre de fulla plana i endurida, comparable a la del llorer.
  6. arbre perennifoli Arbre les fulles del qual mantenen llur activitat durant diversos períodes vegetatius i es renoven talment que la capçada es conserva verda tot l’any (alzines, avets).
  7. arbre planifoli Arbre de fulles planes i de làmina ampla (blades, alzines, avellaners).
 2. botànica
  1. arbre blanc Àlber.
  2. arbre de ferro Arbre de la família de les sapotàcies (Sideroxylon inerme), de fusta densa i molt resistent, molt emprada en la construcció i en la fabricació d’eines agrícoles.
  3. arbre de Judes Arbre de l’amor.
  4. arbre de Júpiter Arbust o arbret caducifoli de la família de les litràcies (Lagerstroemia indica), de fulles oblongues o el·líptiques, flors rosades o purpúries en panícules terminals i fruit en càpsula globosa, originari del sud d’Àsia i el nord d’Austràlia i conreat com a ornamental.
  5. arbre de l’amor Arbre caducifoli de la família de les cesalpiniàcies (Cercis siliquastrum), de fulles circulars grosses i de flors roses molt abundants, molt conreat en jardineria.
  6. arbre de la nou moscada Arbre de la família de les miristicàcies (Myristica fragrans), de fulla perenne i de petites flors grogues i aromàtiques, la llavor del fruit del qual és la nou moscada.
  7. arbre de la nou vòmica Arbre de la família de les loganiàcies (Strychnos nux-vomica), els fruits del qual, grossos, contenen de tres a cinc llavors, les nous vòmiques.
  8. arbre de la seda Seder.
  9. arbre de la tinta Raïm de moro.
  10. arbre del cautxú Hevea.
  11. arbre del pa Arbre de la família de les moràcies (Artocarpus altilis), de fulles sempre verdes i de fruits comestibles de la mida d’un meló.
  12. arbre del paradís Arbust o petit arbre caducifoli de la família de les eleagnàcies (Elaeagnus angustifolia), de flors groguenques i flairoses i de fruit, semblant a una oliva, d’un groc vermellós.
  13. arbre del rambutan Arbre perennifoli de la família de les sapindàcies (Nephelium lappaceum), de fulles pinnaticompostes, flors en panícules ramificades i fruits en drupa, comestibles (el rambutan), originari d’Indonèsia i Malàisia.
  14. arbre del viatger Arbre de la família de les estrelitziàcies (Ravenala madagascariensis), de fulles sempre verdes semblants a les del bananer, però agrupades en un sol pla, en forma de ventall.
  15. arbre de ribera Arbre (àlbers, pollancres, verns, salzes, etc.) que habita en sòls humits, habitualment formant bandes paral·leles a la ribera dels rius, els estanys, etc.
  16. arbre de sapan Arbre de la família de les cesalpiniàcies (Caesalpinia sappan), el cor de la fusta del qual produeix un colorant vermell que havia estat molt emprat.
  17. arbre ofegador Vegetal hemiepífit que germina damunt un arbre, fa arrels que baixen fins a terra i, un cop arrelat, es transforma en un gran arbre que mata l’hoste sobre el qual havia viscut.
 3. per extensió Tot allò que afecta la forma d’un arbre.
 4. filosofia Gràfic emprat per Ramon Llull amb la finalitat de facilitar l’ensenyament intuïtiu.
 5. arts gràfiques Altura del caràcter tipogràfic des del peu fins a l’inici del sòcol de la lletra.
 6. marina, marítim
  1. Cadascun dels pals rodons fixats en una nau més o menys perpendicularment a la quilla destinats al sosteniment de les veles i les vergues, especialment el d’una embarcació de pesca. Arbre de trinquet. Arbre de mitjana.
  2. arbre mestre Pal més alt de la nau, pal major.
 7. matemàtiques i informàtica Graf connex (sense punts aïllats) i acíclic (sense circuits).
 8. química inorgànica Nom donat a diverses cristal·litzacions dendrítiques (arbre de Diana, de Júpiter, de Mart, de Saturn, de Venus).
 9. tecnologia Peça en forma de barra, disposada en general verticalment, que suporta parts d’un artefacte que resten al voltant d’aquella. L’arbre d’una escala de cargol.
 10. tecnologia
  1. Peça generalment en forma de barra, que, en un mecanisme, transmet a una altra peça el moviment que li és aplicat.
  2. arbre cigonyal Cigonyal.
  3. arbre de transmissió articulat (o simplement arbre de transmissió) Arbre capaç de transmetre el moviment entre dos eixos no alineats i, en general, amb posicions relatives variables, bé sigui en angle o en distància.
  4. arbre mogut En un sistema de transmissió, arbre, anomenat també arbre comandat, arbre conduït i arbre receptor, que rep el moviment d’un altre arbre.
  5. arbre motor Arbre que rep directament el moviment des de la font d’energia.
  6. arbre motor En un sistema de transmissió, arbre, anomenat també arbre de comandament i arbre conductor, que transmet el seu moviment a un altre arbre.
  7. línia d’arbres Embarrat.
 11. impròpiament tecnologia Eix.
 12. arbre de derivació d’una oració lingüística Diagrama en forma d’arbre dels constituents immediats de l’oració.
 13. arbre de la creu cristianisme Creu en què fou crucificat Jesucrist.
 14. arbre de Nadal
  1. Avet o arbre similar que, guarnit amb llums i objectes lluents, és un dels elements decoratius de Nadal més importants a les llars occidentals.
  2. petrologia Conjunt de conductes, de claus i d’aixetes col·locat a la boca d’un pou de petroli i del qual surten els oleoductes.
 15. arbre filogenètic biologia Diagrama ramificat que representa les relacions evolutives entre diferents tàxons o entre diferents gens o proteïnes.
 16. arbre genealògic heràldica i art Representació gràfica de la genealogia d’una família mitjançant el dibuix d’un arbre de forma convencional, les branques del qual representen les generacions que surten del tronc i originen noves branques.
arbre

Llegir més...