OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

blat

Etimologia: probablement del cèlt. blato- ‘farina’ en les llengües britòniques, ‘gra per a moldre’ en el cèlt. continental, del cèlt. comú mlato- ‘molt, per a moldre’ 1a font: s. IX
  masculí
  1. botànica i agricultura Gènere de plantes herbàcies anuals de la família de les gramínies (Triticum sp), de fulles linears, de tija erecta, fistulosa o plena, i de flors agrupades en espigues terminals, representades especialment pel blat comú o blat xeixa (T. aestivum), conreades pel seu gra, base de la fabricació del pa.
  2. El gra del blat. Dos sacs de blat.
  3. plural antigament Cereals.
  4. blat d’aresta negra agricultura Qualsevol de les varietats de blat dur proveït d’arestes negres.
  5. blat pintat (o rossí) agricultura Varietat de blat amb grans de coloració vermellosa.
  6. blat tosell (o escuat, o reniu) agricultura Qualsevol de les varietats de blat xeixa amb les espigues desproveïdes d’arestes.
  7. no diguis blat que no sigui al sac i ben lligat Refrany que vol dir que no s’ha de confiar en l’èxit d’una cosa fins que no sigui segur, fins que no s’hagi esdevingut.
 1. blat bord botànica Planta herbàcia anual de la família de les gramínies (Aegilops triuncialis), amb espigues llargues i primes, que habita sobretot a les vores de camins.
 2. botànica i agricultura
  1. blat de moro (o blat indi, o dindi, o de l’Índia, o de les Índies) Gran planta herbàcia anual de la família de les gramínies (Zea mays), de tija o canya dreta i nuosa acabada en un plomall i de fulles alternes lanceolades d’un verd intens, anomenada també moresc, panís i dacsa.
  2. blat de moro El gra del blat de moro. Donar blat de moro a les gallines.
 3. blat negre botànica Fajol.
blat

Llegir més...