OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

capítol

Etimologia: del ll. capĭtŭlum, dimin. de caput ‘cap’, primer com a caplletra de les parts d’un llibre; de la lectura pública d’un ‘capítol’ de la Regla, passà a significar l’assemblea monàstica o canonical 1a font: s. XIII
  masculí
 1. [abreviatura cap.]
  Cadascuna de les parts principals en què hom divideix un llibre, un tractat, una sèrie televisiva, etc. El capítol cinquè del segon volum.
  1. plural Articulat d’una estipulació, d’un reglament, etc., i la mateixa estipulació, relació, etc.
  2. plural història del dret català Proposicions que l’assemblea de síndics de les universitats i els llocs d’una baronia o del conjunt de les baronies d’un mateix senyor dirigien al baró demanant privilegis i d’altres disposicions d’interès general, jurídiques o normatives.
  3. capítol de cort història Als països de la corona catalanoaragonesa, proposició que, a les corts, feien al rei els estaments recomanant-li de prendre una determinada resolució o disposició.
  4. capítols matrimonials dret català Negoci jurídic accessori del matrimoni que permet als cònjuges pactar el règim econòmic familiar.
 2. dret canònic
  1. Assemblea periòdica dels membres d’una catedral, una col·legiata o un monestir, reunida per a certes pràctiques de pietat o per a prendre acords d’interès comú.
  2. Reunió periòdica de tots els superiors o bé dels monjos, els religiosos o els clergues regulars d’una província o de tot el món segons els estatuts propis, destinada a deliberar i prendre acords.
  3. Lloc on es reuneix el capítol, sala capitular.
  4. antigament Assemblea de persones reunides en comunitat per deliberar i prendre acords pertinents als interessos d’aquesta.
  5. capítol catedral (o simplement capítol) A les catedrals, corporació formada per canonges com a consell del bisbe.
  6. capítol de culpes cristianisme Costum monàstic segons el qual els monjos s’acusen públicament de mancances contra la regla.
  7. cridar a capítol figuradament Exigir una explicació davant d’altres.
  8. guanyar (o perdre) el capítol figuradament Aconseguir (o no) allò que es disputava entre molts.
  9. posar capítol de culpes figuradament Fer a algú una relació de les faltes que ha comès en l’exercici del càrrec.
 3. botànica Inflorescència d’eix molt curt i eixamplat que constitueix un receptacle on s’insereixen les flors.
capítol

Llegir més...