i cargol | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

cargol

Etimologia: de caragol
  masculí
 1. zoologia
  1. Nom donat a tots els mol·luscs gastròpodes proveïts de closca.
  2. Nom donat a molts gastròpodes pertanyents a la subclasse dels pulmonats, especialment als del gènere Helix.
  3. Gènere de mol·luscs gastròpodes de la subclasse dels pulmonats (Helix sp), amb el cap proveït de quatre tentacles i la conquilla helicoidal, que comprèn el cargol de les vinyes o vinyal (H. alonensis), el cargol sapenc (H. aspersa), el cargol jueu (H. candidissima), el cargol moro (H. lactea), el cargol de camp (H. nemoralis) i el cargol bover (H. pomatia).
  4. cargol bota Mol·lusc gastròpode marí de la subclasse dels prosobranquis (Dolium galea), de conquilla oval i de mida mitjana o grossa.
  5. cargol cònic Mol·lusc gastròpode marí de la subclasse dels prosobranquis (Caliostoma zizyphinus), de conquilla cònica, de base ampla i de poca altura, de colors molt vistosos.
  6. cargol de mar Nom donat als mol·luscs gastròpodes que pertanyen a les subclasses dels prosobranquis i dels opistobranquis.
  7. cargol punxenc Corn amb pues.
  8. cargol vermiforme Mol·lusc gastròpode marí de la subclasse dels prosobranquis (Vermetus gigas), de conquilla allargada en forma d’una espiral desenvolupada.
 2. Closca de cargol.
  1. Cos flexible que forma espiral. Un cargol de cabells, de fil.
  2. cargols de fuster Encenalls.
  1. Massa fluida que es mou en espiral. Un cargol de vent.
  2. Xuclador, bullidor.
  1. Moviment circular repetit en la mateixa direcció.
  2. especialment Desfilada de persones, d’animals o de vehicles en sentit circular.
 3. anatomia animal Conducte de l’orella interna, anomenat també còclea, situat en el gruix de l’os temporal i enrotllat en forma d’espiral.
  1. tecnologia Peça composta per una tija roscada i una extremitat que permet de fer-la giravoltar perquè penetri dins d’una altra peça, roscada (femella) o no.
  2. cargol d’Arquimedes manutenció, emmagatzematge Transportador helicoidal.
  3. cargol micromètric metrologia Cargol d’ajust fi de què van proveïts molts instruments científics i de metrologia per a obtenir una mesura acurada d’un desplaçament longitudinal.
  1. tecnologia Nom de diferents òrgans o elements mecànics, de diferents instruments, etc., que tenen una forma semblant al cargol.
  2. cargol de banc oficis manuals Instrument per a immobilitzar una peça en el banc de treball, format per dues mandíbules, l’una fixa i l’altra desplaçable per l’acció d’un cargol sense fi.
  3. cargol de glaç esports Baga d’acer emprada com a estri de seguretat en escalades hivernals.
  4. cargol de mà ferreteria Instrument consistent en dues mandíbules unides per un extrem que poden ésser closes per mitjà d’un eix roscat.
  5. cargol d’estoc fusteria Petit cargol de banc emprat pels ebenistes per a prémer les peces d’elaboració difícil.
  6. cargol sense fi Mecanisme de transmissió de moviment que consisteix en un cargol que engrana en una roda dentada i que permet de transmetre un moviment de rotació en angle recte.
 4. indústria tèxtil
  1. Cadascuna de les politges fixes a l’arbre d’espirals de la selfactina que tenen les canals en forma de dues espirals còniques decreixents del centre als extrems.
  2. Cargolí.
 5. escala de cargol Escala en què les arestes dels graons són disposades segons un helicoide.
cargol

Llegir més...