OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

dibuix

Partició sil·làbica: di_buix
Etimologia: de dibuixar 1a font: 1653, DTo.
  masculí
 1. Acció de dibuixar.
  1. Art de fer un dibuix 3.
  2. dibuix artístic ensenyament i art Sistema de representació plàstica basat en la còpia d’obres d’art o en la reproducció d’objectes o de conjunts reals en perspectiva i ombrejat.
  3. dibuix industrial ensenyament i tecnologia Sistema de representació emprat en la indústria per a representar ginys mecànics, instal·lacions, processos, etc.
  4. dibuix lineal ensenyament i dibuix Sistema de representació de plans, de seccions, d’alçats, de plantes, d’esquemes, etc., generalment a escala, emprat correntment en arquitectura, en construcció i en la indústria (dibuix industrial).
  1. art Conjunt de formes representades damunt una superfície, generalment de paper, mitjançant línies o taques, generalment d’un sol color.
  2. fotografia Imatge que hom obté a partir d’una fotografia resseguint la figura amb tinta xinesa i esborrant-la fotogràficament.
  3. dibuixos animats cinematografia Gènere cinematogràfic basat tècnicament en la reproducció de dibuixos que, en ésser projectats en una sèrie d’instantànies d’un moviment continuat, apareixen animats.
  4. dibuixos animats cinematografia Pel·lícula de dibuixos animats. T’han agradat, aquests dibuixos animats que has vist al cinema?
 2. En una pintura, un gravat, etc., delineació de les figures, ordenament general (prescindint del color).
 3. Figura formada pel teixit d’unes randes, l’ornament d’una tela, els ferros d’una reixa, etc. El dibuix d’aquest estampat m’agrada molt.
 4. Traçat del pla d’un jardí, d’una construcció, etc.
 5. figuradament música Pla d’una obra musical (com el tema o el subjecte d’una fuga) o d’una línia melòdica qualsevol.
 6. indústria tèxtil En el tissatge, conjunt de costelles, de cartons o de planxetes que hom empra en les maquinetes de lliços, en la jacquard o en els jocs de calaixos.
dibuix

Llegir més...