i galeta | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran Diccionari de la llengua catalana

galeta

Etimologia: del fr. galette, íd., der. de galet ‘palet de riera’, per la semblança de forma i consistència, dimin. al seu torn del fr. ant. gal, íd., d’origen preromà, potser cèltic 1a font: c. 1795
    femení
  1. alimentació, indústries alimentàries
    1. Cadascun dels petits trossos de formes diverses en què hom divideix el producte obtingut per torrefacció d’una massa elaborada amb farina de blat tendre, greix i sucre, productes aromàtics, altres aliments (ous, llet, llevat, malt, mel) i additius.
    2. galeta picada Farina de galeta.
  2. Pa de munició sense llevat, cuit dues vegades.
  3. figuradament Bufetada.
  4. informàtica Fitxer amb informació sobre els hàbits, les preferències i el comportament d’un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur de l’ordinador de l’internauta mitjançant el navegador.
  5. marina, marítim
    1. Peça rodona o virolla que hom posa com a ornament a l’extrem superior dels arbres de les naus.
    2. Peça rodona del cim del pal major on hom penja un fanal.
galeta
Llegir més...