OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

gas

Etimologia: mot creat pel químic flamenc Jan Baptista van Helmont (1577-1644), inspirat en el ll. chaos, per presumpta semblança del gas amb el caos dels antics 1a font: 1655
  masculí
 1. física
  1. Estat de la matèria en què les molècules que el componen resten poc lligades entre elles per les forces de cohesió i que sempre omple totalment i uniformement el recipient que el conté.
  2. gas perfecte (o ideal) Gas en el qual la interacció entre les seves molècules (forces de cohesió) és nul·la.
  3. gas permanent (o fix) Gas que hom creia que no podia ésser liquidat.
  4. gas real Gas per al qual, en establir-ne l’equació d’estat, hom té en compte les forces de cohesió entre les molècules.
 2. per analogia física Nom donat a certs conjunts de partícules que poden ésser estudiats aplicant les teories de la mecànica estadística.
 3. química i química industrial Mescla combustible de gasos emprada per a la producció de calor, per a l’enllumenat, etc. Gas de ciutat, natural. Gas de coqueria. Gas butà.
 4. plural fisiologia Vapors que es produeixen a l’estómac o als intestins.
 5. motors
  1. mescla 5.
  2. a tot gas col·loquialment Amb gran velocitat; a tot drap.
  3. donar gas Accionar l’accelerador d’un vehicle.
  4. gasos d’escapament En els motors de combustió interna, producte de la combustió que surt pels col·lectors d’escapament.
 6. gas electrònic electrònica Conjunt d’electrons lliures en moviment a l’interior d’un recinte buit o amb gas, d’un conductor o d’un semiconductor.
 7. gas interestel·lar astrofísica Forma en què es presenta la major part de la matèria interestel·lar.
 8. gas lacrimogen química Gas que, actuant selectivament sobre les terminacions nervioses de la còrnia i de les conjuntives, provoca una sensació de dolor i una abundosa secreció de llàgrimes.
 9. gas noble (o inert, o rar) química Nom donat a cadascun dels elements que són en estat gasós a temperatura ambient situats a la darrera columna de la dreta de la taula periòdica dels elements i de difícil combinació.
 10. pólvores de gas química inorgànica Clorur de calç.
gas

Llegir més...