OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

gràcia

Partició sil·làbica: grà_ci_a
Etimologia: del ll. gratia, íd. 1a font: c. 1200, Hom.
  femení
  1. Allò que plau i atreu en les actituds, en les maneres, en l’enraonar, etc., d’algú. Ho ha dit amb molta gràcia.
  2. Qualitat que fa agradable algú o alguna cosa. Una noia plena de gràcies.
  3. Allò que, en algú o alguna cosa, satisfà estèticament per la naturalitat, espontaneïtat, facilitat, fluïdesa, congruïtat, etc., no per la força, potència, sublimitat, etc. La gràcia del temple està en l’esveltesa de les columnes.
  4. fer gràcia Plaure algú o alguna cosa per la seva gràcia o les seves gràcies. El nen és trempat com un gínjol: fa molta gràcia. Sobretot va fer-me gràcia l’agilitat amb què es movia.
  5. fer gràcia (a algú) Atreure’l, abellir-li, algú o alguna cosa. La mires amb uns ulls! Em sembla que aquesta noia et fa gràcia. Em fa molta gràcia d’anar-hi.
  6. fer gràcia irònicament Causar algú o alguna cosa sorpresa, irritació, etc. Em fas gràcia! Si encara ahir afirmaves tot el contrari. Fa gràcia que sigui ell justament qui ho digui.
  7. no fer gràcia (o fer molt poca gràcia) Desplaure, desvetllar recel, etc., algú o alguna cosa. Aquest home em fa molt poca gràcia. Això que ha insinuat no em fa gens de gràcia.
  8. no tenir cap (o cap mena de, o gens de, o gota de) gràcia Ésser alguna cosa desplaent, molesta, etc. Aquestes històries que t’empesques no tenen cap gràcia.
  9. tenir gràcia irònicament Ésser alguna cosa sorprenent, irritant, etc. Té gràcia que, a més de no pagar-me, m’insulti.
  1. Benvolença que una persona acorda a una altra, disposició a ésser agradable. Gaudia de la gràcia del rei.
  2. Allò que és acordat a algú perquè li és agradable, no perquè li sigui estrictament degut. Va dir-li que li concediria la gràcia que li demanés. Perdoneu-lo: feu-me aquesta gràcia. Li ho he demanat com una gràcia. Una gràcia de caritat, per l’amor de Déu.
  3. Perdó acordat benèvolament. El sobirà té el dret de gràcia.
  4. cristianisme Do gratuït, lliure i personal de Déu a l’home, pel qual, a aquest, li és ofert de participar de la vida divina.
  5. caure en gràcia (a algú) Ésser persona del seu grat, ésser-li simpàtic. Més val caure en gràcia que ésser graciós.
  6. cop de gràcia Cop amb què hom mata un ferit per evitar que pateixi més.
  7. cop de gràcia figuradament Allò que acaba de perdre algú.
  8. en gràcia de Déu cristianisme Net de pecat.
  9. estar en gràcia prop del rei (o de la reina, o del príncep, etc.) Gaudir de la seva benvolença, del seu favor.
  10. estat de gràcia cristianisme Estat del qui està en gràcia de Déu.
  11. fer gràcia (d’alguna cosa, a algú) Fer-li’n do, concedir-la-hi. El rei li feu gràcia de viles i castells.
  12. fer gràcia (d’alguna cosa, a algú) Perdonar-la-hi, no exigir-la-hi. Us faig gràcia de la indemnització.
  13. gràcia d’estat catolicisme Gràcia adequada a l’estat o càrrec d’una persona i a les responsabilitats que en deriven.
  14. per la gràcia de Déu història Expressió afegida sovint al títol de monarques o caps d’estat de països cristians.
 1. plural
  1. Testimoniatge d’agraïment. Ja li n’has donat les gràcies? Vinc a donar-te les gràcies pel teu ajut.
  2. acció de gràcies religió Acció de donar gràcies a Déu per algun esdeveniment, obra, etc., que hom interpreta com a do seu.
  3. donar gràcies (d’alguna cosa, a algú) Atribuir-li’n el resultat favorable, el mèrit, etc. Ja pot donar-me gràcies el seu germà.
  4. gràcies! (o moltes gràcies!, o gràcies per [o de] [alguna cosa]) Expressions de cortesia amb què hom manifesta agraïment. Gràcies pel teu interès!
  5. gràcies a locució prepositiva Mitjançant, per. Ens n’hem sortit gràcies a ell.
  6. gràcies a Déu Expressió pietosa amb què hom atribueix a Déu alguna cosa que considera com un bé. Gràcies a Déu, ja no corre perill. Tots estem bons, gràcies a Déu.
  7. gràcies a Déu! Expressió amb què hom manifesta satisfacció perquè per fi s’ha esdevingut alguna cosa que havia esperat llargament, perquè no ha arribat a esdevenir-se alguna cosa que temia, etc. Gràcies a Déu! Ja era hora que vinguessis! Gràcies a Déu que no li ho has dit!
  1. dret Benefici especial concedit pel poder públic sense compensació directa.
  2. dret penal Facultat de les més altes magistratures de l’estat, consistent a concedir una remissió total o parcial de la condemna o l’anul·lació de l’antijuridicitat del fet que motivà la condemna.
  3. edicte de gràcia Proclama amb la qual era concedit periòdicament, per la inquisició, un quant temps per a confessar algun acte heterodox, sense incórrer en les penes previstes, o amb reducció d’aquestes penes.
  4. dret penal Indult.
  5. termini de gràcia (o de cortesia) dret mercantil Ampliació del terme de pagament, una vegada vençut el deute.
gràcia

Llegir més...