OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

major

Etimologia: del ll. major, -ōris ‘més gran’, comparatiu de magnus ‘gran’, d’una forma *măg-yō-s (v. magne, màxim) 1a font: s. XII, Hom.
  1. adjectiu Més gran. La major part dels habitants.
  2. adjectiu per extensió Més important, principal. Carrer major.
  3. adjectiu i masculí marina, marítim Dit del pal més gros i principal d’una embarcació, quan en té més d’un.
  4. adjectiu i femení marina, marítim Dit de la vela més gran que hom hissa en aquest pal.
  5. altar major litúrgia Altar principal d’una església.
  6. causa major dret canònic Causa reservada a la Santa Seu.
  7. llibre major comptabilitat Llibre de comerç principal i obligatori on són registrats els fets comptables, prèviament recollits en el llibre diari, i es classifiquen sistemàticament.
  8. major de capa (o vela major de capa) marina, marítim Vela triangular i molt reforçada que hom enverga en cas de mal temps.
  9. major rodona (o vela major rodona) marina, marítim Vela que hissen alguns bergantins, balandres i altres embarcacions semblants per a navegar de popa.
  10. orde major catolicisme Cadascun dels graus que integraven el sagrament de l’orde: sotsdiaconat, diaconat i presbiterat.
 1. masculí plural Avantpassat.
  1. adjectiu Dit del superior, el cap, el primer, etc., de certes comunitats, certes corporacions, etc.
  2. masculí organització militar Sergent major.
  3. masculí i femení organització militar Cap de l’exèrcit en alguns països, especialment de terra i aire, equivalent al comandant de l’exèrcit espanyol.
 2. adjectiu
  [símbol M]
  música
  1. Dit de l’interval format per sons situats a la distància d’un to (segona major), dos tons (tercera major), quatre tons i un semitò diatònic (sisena major) o cinc tons i un semitò (setena major).
  2. Dit del mode que empra l’escala diatònica de cinc tons i dos semitons en la qual aquests són situats entre el tercer i el quart i entre el setè i el vuitè dels seus graus.
 3. major d’edat dret civil Dit d’aquell que, pel fet d’haver arribat a la majoritat, gaudeix de la plenitud de drets per a tots els actes de la vida civil i política.
 4. premissa major (o simplement major) lògica En un sil·logisme, la premissa més general i que hom sol posar en primer lloc.
major

Llegir més...