OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

misteri

Etimologia: del ll. mysterium, i aquest, del gr. mystḗrion, íd. 1a font: s. XIV, Eiximenis
  masculí
  1. història de les religions En les religions antigues, orientals i gregues, ritu i doctrina reservats als iniciats.
  2. figuradament Cosa oculta, obscura, a algú o a tothom. És un misteri d’on treu tants diners. Penetrar els misteris de la ciència.
  3. figuradament Circumstància de fer una cosa d’una manera secreta, amb el coneixement de molt pocs, especialment fent ostentació d’aquesta reserva. Duen amb molt misteri els preparatius del casori. Sempre va amb misteris. De tot en fa misteri.
 1. cristianisme
  1. Designi de Déu de realitzar la salvació dels homes per mitjà de Jesucrist, designi ocult durant tots els segles, però ara revelat als creients.
  2. Cadascun dels passos de la vida, passió i mort de Jesucrist, objecte de diverses festes del culte litúrgic i que, alhora, constitueixen les parts en què es divideix el rosari.
  3. Representació, en la imatgeria, d’aquests mateixos passos.
  4. misteri pasqual litúrgia Actualització, per mitjà de la celebració litúrgica, de l’eficàcia de l’obra salvadora de Crist, sobretot la seva mort i resurrecció.
  5. sants misteris litúrgia Eucaristia.
  6. teologia dels misteris teologia i litúrgia Teologia basada en l’antiga concepció litúrgica i patrística, segons la qual el misteri no es redueix al seu aspecte intel·lectualista, sinó que és una presència actual de l’acció salvífica de Crist participada pels fidels en la celebració litúrgica.
 2. teatre Representació dramàtica de tema religiós, d’origen medieval, en la qual eren escenificats passatges de la vida de Crist, de la Mare de Déu o d’algun sant.
misteri

Llegir més...