i mòbil | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran Diccionari de la llengua catalana

mòbil

Etimologia: del ll. mōbĭlis, íd. 1a font: 1839, DLab.
  1. adjectiu Que es mou o pot moure’s, que pot ésser mogut o transportat, no fix. El mar és una massa d’aigua mòbil. Hi ha un anell fix i un altre de mòbil. Caràcters d’impremta mòbils.
  2. masculí Objecte de decoració o joc compost d’elements units per fils o tiges articulades, suspès o en equilibri sobre un suport, que es mou sota l’impuls de l’aire.
  3. masculí art Realització plàstica dotada de moviment constant o alternatiu i autoaccionada o propulsada per un agent extern.
  4. masculí física Cos en moviment.
  5. masculí telecomunicacions Telèfon mòbil. Truca-li al mòbil.
  6. mòbil perpetu de primera espècie termodinàmica Màquina, impossible de construir segons el primer principi de la termodinàmica, que proporciona indefinidament treball útil sense extreure energia de cap font.
  7. mòbil perpetu de segona espècie termodinàmica Màquina, impossible de construir segons el segon principi de la termodinàmica, que realitzaria un procés cíclic el resultat del qual seria l’extracció de calor d’una única font i la producció d’una quantitat equivalent de treball.
 1. adjectiu figuradament Que canvia o pot canviar, que no té estabilitat o fixesa. Reflexos mòbils. Escala mòbil de salaris.
 2. masculí figuradament Allò que impel·leix a obrar. Totes les accions humanes tenen per mòbil la fam o l’amor. Un mòbil generós.
mòbil
Llegir més...