OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

placa

Etimologia: del fr. plaque, íd., der. de plaquer ‘aplacar; revestir d’una planxa de metall’, i aquest, del neerl. mitjà placken ‘apedaçar; enganxar’ 1a font: 1647
  femení
  1. Làmina rígida de metall, fusta, plàstic, etc., generalment destinada a ésser aplicada sobre una superfície plana.
  2. fusteria Contraplacat.
  3. placa calefactora química Calefactor consistent en una planxa escalfada per resistències elèctriques o per gas.
  4. placa de cocció (o de focs) electrodomèstics Cuina els fogons de la qual han estat integrats sobre una placa metàl·lica, de poc gruix, que hom encasta dins una obertura practicada en un marbre o un moble, de manera que constitueix amb ell una superfície gairebé contínua.
  5. placa de fixació dels tubs termotècnia Cadascuna de les plaques situades als extrems d’una caldera, d’un bescanviador de calor, etc., proveïdes de forats als quals són fixat els tubs.
  6. placa de tocs química analítica Placa de porcellana amb diverses concavitats, emprada per a efectuar reaccions a la gota.
  7. placa filtrant química Làmina constituïda per un material porós a través de la qual hom pot efectuar filtracions.
  8. placa de matrícula automòbil, automobilisme Matrícula.
  9. placa d’estat automòbil, automobilisme Làmina metàl·lica o paper adhesiu on consta la sigla de l’estat en el qual ha estat matriculat un vehicle automòbil.
 1. anatomia animal i patologia
  1. Zona diferent de la resta d’una superfície.
  2. placa cel·lular citologia En les cèl·lules vegetals, placa que es forma a partir del fragmoplast i que permet la separació de les cèl·lules filles originades en la mitosi.
  3. placa de Hutchinson Taques de la còrnia en la queratitis sifilítica.
  4. placa de Peyer Conjunt de fol·licles agrupats, a la part antimesentèrica de l’intestí prim.
  5. placa equatorial citologia Disposició dels cromosomes durant la metafase de la mitosi, o de la meiosi, quan es troben tots, aproximadament en un mateix pla a l’equador del fus acromàtic.
  6. placa mucosa Condiloma pla.
  7. placa terminal Expansió discoide plana de la terminació d’una fibra nerviosa motora en el teixit muscular.
  1. anatomia animal Qualsevol formació plana de material dur que normalment forma part de l’exoesquelet o dermatoesquelet d’alguns animals.
  2. placa basal anatomia animal i embriologia Conjunt de cartílags paracordals i barres trabeculopolars units en la base del neurocrani dels peixos ciclòstoms.
  3. placa basal anatomia animal Placa esquelètica dels madreporaris, de la qual s’eleven els septes radials.
  4. placa basal anatomia animal Placa formada per dentina i per una dent cutània recoberta d’un estrat d’esmalt, que constitueix les escates placoides dels peixos selacis.
  5. placa basal anatomia animal Cadascuna de les cinc plaques que envolten el periprocte i formen part del calze dels equinoïdeus.
  6. placa madrepòrica anatomia animal Placa del dermatoesquelet dels equinoderms i perforada per nombrosos orificis per on entra l’aigua que omple el sistema ambulacral.
  7. placa neural embriologia Expansió plana del teixit neural, en la regió dorsal de la gàstrula, primer rudiment del sistema nerviós dels vertebrats.
  8. placa òssia anatomia animal Escut cutani, ossi, que sosté els escuts cornis de l’epidermis ceratinitzada dels rèptils quelonis i crocodilians.
  9. placa precordal embriologia Regió del mesoblast que durant la gastrulació de l’embrió dels vertebrats resta situada sota el territori del notocordi i dona origen al mesoderma cefàlic.
 2. botànica Cadascuna de les peces que componen la teca de les dinoflagel·lades.
 3. obsolet electroacústica i música Disc de gramòfon.
 4. electrònica
  1. Ànode d’un tub electrònic.
  2. Cadascun dels elèctrodes d’un condensador (dit també armadura) o d’un acumulador.
  3. placa deflectora Cadascun dels elèctrodes de deflexió d’un tub de raigs catòdics.
 5. fotografia Làmina de vidre recoberta, en una de les seves cares, d’una emulsió fotosensible que serveix per a obtenir proves fotogràfiques negatives.
 6. geologia i esports En l’alpinisme, superfície llisa d’una paret rocosa.
 7. placa litosfèrica geologia Cadascun dels blocs en què es divideix la litosfera.
placa

Llegir més...