i pluja | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

pluja

Etimologia: del ll. vg. plŏia, ll. cl. plŭvia, íd. 1a font: s. XIV, Llull
  femení
 1. meteorologia
  1. Precipitació en forma de gotes d’aigua que cauen dels núvols.
  2. núvol de pluja Nimbe.
  3. pluja àcida Precipitació aquosa que conté en dissolució els àcids sulfúrics i nítrics produïts per la combinació dels òxids de sofre i nitrogen, despresos en els processos industrials, amb el vapor d’aigua atmosfèric.
  4. pluja artificial Precipitació estimulada artificialment projectant neu carbònica, iodur d’argent, etc., a la part superior dels núvols, de manera que aquests elements actuïn com a nuclis de condensació.
  5. pluja de fang Pluja que arrossega partícules de sorra o de pols.
  6. pluja gelant Pluja que es congela i forma una capa de gel de manera instantània quan entra en contacte amb una superfície molt freda.
  1. figuradament Una pluja de bales, de flors. Una pluja d’aplaudiments, d’elogis.
  2. decoració Guarniment fet amb tires de plàstic o de paper molt estretes i brillants, generalment de color d’or o de plata, que hom deixa caure sobre una superfície determinada, utilitzat especialment per a guarnir l’arbre de Nadal.
  3. com pluja menuda figuradament Amb molta abundància.
  4. pluja de meteors (o d’estels) astronomia Successió de meteors en un interval curt de temps que es produeix periòdicament quan la Terra passa a prop de l’òrbita d’un cometa.
  5. pluja d’idees figuradament Tècnica de grup destinada a aconseguir el màxim d’idees sobre un assumpte en un temps relativament curt, mitjançant l’estimulació de la imaginació pel mètode d’associació lliure i espontània.
 2. pluja de sang entomologia Fenomen consistent en un conjunt de taques vermelles, que apareixen a terra, ocasionades pel meconi, produït per papallones gregàries en néixer molts adults simultàniament.
 3. pluja radioactiva meteorologia i física Descens vers el sòl de pols formada per partícules esdevingudes radioactives com a conseqüència d’una explosió nuclear.
pluja

Llegir més...