OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

premsa

Etimologia: de premsar 1a font: s. XIV, Metge
  femení
  1. oficis manuals i tecnologia Màquina constituïda bàsicament per dos elements plans o cilíndrics, generalment l’un fix i l’altre mòbil, disposats de tal manera que per accionament mecànic, hidràulic o pneumàtic poden agafar entre ells i estrènyer una cosa per subjectar-la, esclafar-la, esprémer-la, estampar-la, imprimir-la, etc. Premsa de cargol.
  2. fusteria Eina emprada pels fusters per a subjectar fortament una peça de fusta encolada o per a subjectar al banc la peça que han de treballar.
  3. indústria tèxtil Mecanisme d’alguns sistemes d’ordidors i de les màquines de parar que serveix per a obtenir els plegadors plens d’ordit amb el fil ben premut.
  4. indústria tèxtil Mecanisme amb el qual hom regula la pressió del cilindre contra les agulles en les màquines jacquard.
  5. indústria tèxtil Aparell en el qual són foradats els cartons jacquard mitjançant la pressió exercida per la planxa de picar proveïda dels corresponents punxons.
  6. en premsa locució adverbial i locució adjectiva Dit d’una obra que està en procés d’impressió.
  7. premsa de daurar arts gràfiques Màquina emprada pels enquadernadors per a la impressió o la dauradura de les cobertes d’un llibre.
  8. premsa de relligar arts gràfiques Nom genèric que hom dona a les diferents eines emprades pels relligadors o enquadernadors quan cal subjectar els llibres o quan cal que estiguin fortament premuts, en qualsevol de les operacions a les quals els sotmeten.
  9. premsa d’impressió (o simplement premsa) arts gràfiques Nom donat genèricament a totes les màquines d’imprimir.
  1. periodisme Conjunt de publicacions impreses, de caràcter informatiu, especialment els diaris i altres periòdics.
  2. donar a la premsa Fer imprimir (una obra).
  3. premsa clandestina periodisme Publicacions editades al marge de la legalitat vigent, normalment en èpoques d’anormalitat democràtica.
  4. premsa del cor (o rosa) periodisme Premsa dedicada a informar sobre la vida privada i amorosa de personatges famosos.
  5. premsa groga periodisme Premsa sensacionalista.
  6. tenir bona (o mala) premsa (algú) figuradament Tenir bona (o mala) fama.
 1. premsa d’Heròfil anatomia animal Cavitat formada per la confluència dels sins venosos de la duramàter.
premsa

Llegir més...