i rei | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran Diccionari de la llengua catalana

rei

Partició sil·làbica: rei
Etimologia: del ll. rēx, rēgis, íd. 1a font: s. XIII, Vides
  masculí
  1. Persona que exerceix la sobirania d’un regne. Rei absolut. Rei constitucional.
  2. usat absolutament El sobirà que governa com a monarca en el país en què hom és o a què hom fa referència. El rei ha rebut en audiència el president del govern.
  3. figuradament Home, animal o cosa que, per la seva importància o excel·lència, sobresurt damunt els altres de la mateixa espècie, del seu rang, etc. És el rei del petroli. El sol és l’astre rei. El lleó, rei dels animals. El rei dels metalls és l’or.
  4. figuradament Nom afectuós que hom dona a un infant o a una persona molt estimada.
  5. casa del rei història A la corona catalanoaragonesa, conjunt de funcionaris que depenien directament del sobirà i generalment l’acompanyaven en els seus desplaçaments.
 1. plural
  1. [en majúscula] Bíblia i cristianisme Nom donat tradicionalment als mags que segons l’Evangeli de Mateu anaren a adorar Jesús guiats per un estel. Són anomenats també els Reis de l’Orient o els Reis Mags.
  2. [en majúscula] folklore Nom popular de la festa de l’Epifania en què és commemorada l’adoració dels mags a Jesús i es fan regals especialment als infants. El dia dels Reis. Per Reis anem a casa els avis.
  3. Joguines i presents que hom regala a la mainada en ocasió de la festa dels Reis. Si no creus, no tindràs reis. Com que ja és molt gran, no li farem reis. Encara no he comprat els reis.
 2. Al País Valencià, cap de colla de segadors i altres jornalers agrícoles.
 3. heràldica Figura humana vestida a la romana, coronada a l’antiga, pavellonada i ceptrada.
 4. ictiologia Moll reial.
 5. jocs d’entreteniment
  1. Peça principal del joc d’escacs, que pot moure’s en totes direccions, però corrent només un escac o casella a cada moviment (excepte en enrocar).
  2. En el joc de cartes, la dotzena carta de cada coll, que duu pintada la figura d’un rei. El rei de copes.
  3. En el joc de bitlles, peça més grossa o més adornada que les altres, però que no sobrepuja el valor de la reina.
  4. En el joc del botxí o de l’osset, la part més còncava de l’astràgal oposada al botxí, la qual, si queda cara enlaire, fa guanyar la partida i ordena els càstigs al botxí.
 6. religió, Bíblia i catolicisme Títol donat d’antic a la divinitat.
 7. rei d’armes història Oficial reial, antigament anomenat herald, que tenia al seu servei altres oficials anomenats farauts o porsavants.
 8. rei de guatlles ornitologia Guatlla maresa.
 9. rei dels zopilots ornitologia Ocell de l’ordre dels falconiformes, de la família dels catàrtids (Sarcorhamphus papa), de color blanquinós i negre o gris i amb el bec, la cara i la pell del coll de color taronja rogenc, que habita a Mèxic i a l’Argentina.
 10. rei de tords ornitologia Griva.
rei
Llegir més...