i revista | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

revista

Etimologia: de reveure 1a font: 1696, DLac.
  femení
  1. Examen o inspecció que hom fa de nou i amb tota cura per veure si no manca res, si tot està en ordre, en bon estat, etc.
  2. dret processal Nou judici criminal davant un segon jurat, celebrat quan ha estat reconegut un error evident o una deficiència greu no esmenada en el veredicte del primer.
  3. antigament història del dret Segona vista d’un plet, en una altra sala del mateix tribunal.
  4. suplicar en revista dret processal Recórrer davant els tribunals superiors contra llur sentència en una causa o plet.
 1. Inspecció que un cap fa de les persones o coses sotmeses a la seva autoritat, a la seva cura.
 2. especialment organització militar
  1. Inspecció que un cap militar fa de les tropes, en formació, per assegurar-se de llur instrucció i llur precisió en els moviments, de l’estat del material, etc. El general feu la revista de les tropes.
  2. per extensió Formació de les tropes per ésser revistades.
  3. passar revista Exercir, un cap militar, les funcions d’inspecció que li corresponen sobre les tropes.
  4. passar revista Passar, una autoritat o personatge, davant les tropes que li reten honors.
  5. revista anual Presentació que han de fer els reservistes del servei militar, periòdicament, davant la caserna corresponent i que és la base per a la formació del cens de personal mobilitzable.
  6. revista de comissari Revista que, antigament, hom passava de les tropes de mercenaris, o de les unitats de guerra, per tal de comprovar el nombre de soldats o d’assignar-hi els diners per a les despeses corresponents.
  7. revista de policia Revista que hom passa en una caserna o local per tal de comprovar-hi l’ordre, l’estat d’higiene i netedat, etc.
  1. Examen que hom fa, i és posteriorment publicat, de les produccions literàries, representacions teatrals, etc., esdevingudes.
  2. especialment periodisme Publicació periòdica de format més petit que un diari però de major nombre de pàgines, millor qualitat de paper i sovint amb abundant il·lustració.
  3. revista del cor periodisme Revista especialitzada en els afers sentimentals i la vida social de personatges famosos.
 3. espectacles Espectacle teatral compost de diversos números de varietats, cant i ball, sovint amb un mínim argument que serveix d’enllaç entre els diferents quadres i que recull humorísticament al·lusions a temes d’actualitat.
revista

Llegir més...