i sal | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

sal

Homòfon: salt
Etimologia: del ll. sal, salis, íd. 1a font: 1249
    femení
    1. química i farmàcia, indústria farmacèutica Denominació genèrica dels composts derivats formalment per reacció d’un àcid amb una base.
    2. química Clorur de sodi.
    3. sal de fruita farmàcia, indústria farmacèutica Antiàcid efervescent compost de bicarbonat sòdic i àcid cítric.
    4. sal de La Rochelle química analítica i química orgànica Tartrat de potassi i sodi.
    5. sal de niló química orgànica Adipat d’hexametilendiamina, primera matèria del niló 66.
    6. sal sosa química orgànica Sosa.
    1. sal comuna (sal de cuina o simplement sal) alimentació, indústries alimentàries Clorur sòdic en condicions d’ésser emprat en alimentació.
    2. sal de règim alimentació, indústries alimentàries Producte d’un sabor que recorda la sal de cuina, destinat a malalts que no poden ingerir sodi. Les sals de règim són sals càlciques d’aminoàcids, formiats, citrats o fosfats.
    3. sal especial alimentació, indústries alimentàries Sal que porta addicionat algun oligoelement, emprada, de vegades, per a corregir deficiències en la nutrició de grans comunitats. Les sals especials més emprades són la sal iodada i la sal fluorada.
    4. sal gemma mineralogia Clorur de sodi, NaCl, mineral que cristal·litza en el sistema cúbic.
    5. sal microcòsmica química Hidrogenfosfat d’amoni i de sodi.
  1. figuradament
    1. Allò que dona agudesa, picantor, gràcia, a les paraules, als gests, al capteniment, d’una persona.
    2. Allò que preserva de la corrupció, de l’error. Vosaltres sou la sal de la terra.
sal

Llegir més...