i salsa | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran Diccionari de la llengua catalana

salsa

Etimologia: del ll. salsus, -a, -um, participi de sallĕre ‘salar’ 1a font: s. XIV, Eiximenis
    femení
    1. gastronomia Mescla de productes comestibles, de consistència líquida o pastosa, emprada per a acompanyar les viandes o els productes alimentaris per tal de fer-los més saborosos o d’incitar el desig d’ingerir-los. Salsa blanca. Salsa de tomàquet. Salsa picant amb curri. Salsa tàrtara. Salsa verda.
    2. gastronomia Menja pròpia d’Eivissa, típica del temps nadalenc, que hom prepara amb brou de gallina, de moltó, de llonganissa i botifarres, al qual hom afegeix unes boles fetes amb ametlles moltes i torrades amb ous, sucre, canyella, espècies i, a vegades, mel.
    3. salsa de Sant Bernat figuradament i col·loquialment La gana, que fa trobar bons tots els menjars.
  1. figuradament
    1. Cosa accessòria que dona gràcia o gust a una altra de principal.
    2. costar (o pujar) més la salsa que el peix Ésser més costosa la part accessòria que la substancial.
  2. música Música de ball constituïda per la fusió de la samba, la rumba, el mambo i altres modalitats de música ballable pròpies de l’Amèrica llatina amb el jazz o el rock.
salsa
Llegir més...