OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

tambor

Etimologia: del persa tabîr, íd., probablement arabitzat per influx de l’àr. ṭunbûr/ṭanbûr ‘mena de lira o bandúrria’ 1a font: s. XIV, Jaume I
 1. música
  1. masculí Terme que en general indica el grup d’instruments de percussió formats per una o més membranes vibratòries esteses en una o més obertures d’una caixa de ressonància de fusta, terrissa o metall, que pot tenir forma cilíndrica, bombada, etc.
  2. masculí Timbal.
  3. masculí i femení Timbaler. Els tres tambors.
 2. masculí
  1. Nom donat a nombroses coses cilíndriques, especialment buides, per analogia amb els tambors o timbals.
  2. anatomia animal Timpà.
  3. armament Carregador giratori d’un revòlver, de forma cilíndrica, situat darrere el canó.
  4. arquitectura Mur cilíndric que serveix de base a una cúpula per a donar a aquesta major elevació, generalment amb finestrals per a il·luminar l’interior de l’edifici.
  5. art Cos central del capitell corinti i del compost, sobre el qual semblen sobreposades les fulles.
  6. art i construcció Cadascuna de les peces del fust d’una columna que no és monolítica.
  7. construcció Tanca feta davant una porta a manera de cancell.
  8. construcció naval Plataforma sortint de la murada d’una embarcació.
  9. metrologia Instrument emprat per a transmetre moviment a un aparell enregistrador al qual és connectat.
  10. oficis manuals i indústria tèxtil Dispositiu emprat per a brodar a mà en el qual el teixit és mantingut tibant sostingut per un cèrcol, sobre el qual és subjectat per un altre cèrcol o per una corretja.
  11. rellotgeria Cilindre giratori sobre el qual actua la molla d’un mecanisme de rellotgeria.
  12. tecnologia Cilindre buit que sovint forma part de diverses màquines, a l’interior del qual alguna cosa és sotmesa a una operació.
  13. tecnologia Cilindre dels torns, dels argues i d’altres aparells semblants, sobre els quals s’enrotlla, en girar, el cable, la corda, etc., que és emprada per a aixecar o per a arrossegar una càrrega.
  14. tecnologia Caixa de forma semicilíndrica o rodonenca destinada a protegir o a tapar peces o parts d’una màquina o altres coses que podrien fer-se malbé o causar algun dany.
  15. tecnologia Peça cilíndrica, buida, fixada a una roda, especialment d’automòbil, sobre la cara interior de la qual actuen les peces articulades recobertes de ferodo, en els frens dits, precisament, frens de tambor.
  16. transports Seient del pescant de les berlines i d’altres cotxes que tenen el pescant separat de la caixa del vehicle.
  17. tambor magnètic i tecnologia Cilindre recobert d’una capa magnètica, utilitzat en els calculadors com a memòria auxiliar de gran capacitat.
tambor

Llegir més...