i vicari | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

vicari | vicària

Etimologia: del ll. vicarius ‘que fa les vegades, substitut’ 1a font: s. XIV, Metge
 1. adjectiu
  1. Que és en lloc d’una altra cosa, que la substitueix. Autoritat vicària.
  2. geobotànica Dit de l’espècie que en una regió concreta en substitueix una altra que ocupa la mateixa plaça biològica i es troba en els mateixos agrupaments vegetals.
  3. satisfacció vicària teologia Expressió utilitzada en la teologia catòlica de la redempció per a indicar que la mort de Crist substitueix plenament i suficientment la dels homes per a satisfer la justícia divina.
 2. adjectiu i masculí i femení
  1. Dit de la persona que assisteix un superior en les seves funcions, que el substitueix en cas d’absència o per delegació.
  2. cardenal vicari catolicisme Cardenal que, en nom del papa (bisbe de Roma), regeix amb potestat ordinària la diòcesi de Roma, llevat del Vaticà.
  3. mare vicària catolicisme Religiosa que en un orde o una congregació assisteix la mare general i la substitueix quan cal per delegació.
 3. masculí
  1. dret canònic Eclesiàstic que, en una parròquia, és sota l’autoritat del rector.
  2. història A l’alta edat mitjana, funcionari comtal, inferior als vescomtes, que tenia per missió la defensa d’un territori adscrit a un castell.
  3. història del dret català Home que, en el conreu de les terres del senyor i en les prestacions de servituds, substituïa el qui, fraudulentament, contra la voluntat del senyor, havia rebut ordes sagrats.
  4. vicari apostòlic dret canònic Prelat que, amb idèntics poders que un bisbe residencial, administra un territori encara no erigit en diòcesi.
  5. vicari capitular dret canònic Eclesiàstic elegit pel capítol catedralici per a regir una diòcesi durant la seu vacant fins a l’elecció d’un nou bisbe.
  6. vicari de Crist catolicisme Títol que hom atribueix al papa.
  7. vicari general dret canònic Prevere legítimament constituït per a representar la persona del bisbe en l’exercici de la seva jurisdicció a tota la diòcesi.
  8. vicari general història Representant dels ducs sicilians a Atenes i Neopàtria i cap executiu, civil i militar amb residència efectiva a Tebes, capital dels ducats.
 4. masculí plural botànica i jardineria Planta herbàcia bulbosa de la família de les liliàcies (Ornithogalum arabicum), de fulles estretes i flors blanques, disposades en raïms corimbiformes.
vicari

Llegir més...