OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran Diccionari de la llengua catalana

volcà

Homòfon: bolcar
Etimologia: del cast. volcán, i aquest, del ll. Vulcanus ‘déu del foc’, nom aplicat a les illes volcàniques sicilianes de Lípari, anomenades en l’antiguitat Vulcani insulae, on segons la concepció mitològica hi havia la farga del déu Vulcanus; una altra opinió considera el port. volcão com a origen del mot 1a font: 1681, DEst.
    masculí
  1. geologia Cos geològic de forma generalment cònica, format per l’acumulació de material igni procedent de la consolidació d’un magma que fa erupció a través d’un punt o una fissura de l’escorça de la Terra.
    1. Nom usat en comparacions o figurativament per a qualificar una persona o un aspecte d’una persona que, pel seu ardor, pel seu dinamisme, per la seva agitació, etc., recorda un volcà en activitat. El seu cor és un volcà. Quina empenta que porta: és un volcà!
    2. sobre un volcà locució adverbial figuradament Expressió usada per a indicar que hom es troba en una situació política o social en què una revolució és imminent, en perill imminent d’algun gros trasbals, etc.
volcà

Llegir més...