OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Alta Ribagorça    Pallars Sobirà    Pallars Jussà    Vall d’Aran
El pla d’Aigüestortes, al terme de Barruera, una de les principals zones visitades del parc
© Arxiu Fototeca.cat
Zona de l’alt Pirineu (10.500 ha), a cavall del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, declarada parc nacional el 1955 (reglamentat el 1957).

Comprèn la vall de Sant Nicolau, aigua amunt de l’estany de la Llebreta (compartit entre el terme municipal d’Espot, Pallars Sobirà i el municipi de la Vall de Boí, Alta Ribagorça) i de les altes valls del riu Escrita i del riu de Peguera, a la vall d’Espot (Pallars Sobirà). A l’aiguavés ribagorçà es troben, a més de l’Aigüestortes, l’estany de la Llebreta, les valls de Sarradé, de Llacs i de Mussoles, les comes i els estanys de Morrano, de Dellui i de Contraix, l’estany Llong i la vall dels Gavatxos. A l’aiguavés pallarès, a més de l'estany de Sant Maurici es troben les comes i els estanys de Subenuix, de Crabes, de Ratera d’Espot, d’Amitges i de l’Abeller, i les valls i els estanys de Monestero i de Peguera. Gran part dels seus límits són les línies de crestes que el separen de les valls veïnes, alguns cims de les quals aconsegueixen altituds properes als 3.000 m, com la muntanya dels Encantats (2.747 m), el pic de Contraix (2.957 m), les crestes de Colieto (2.967 m), la pala alta de Sarradé (2.982 m), el pic de Peguera (2.982 m), etc.

Vista de l'estany de Sant Maurici i dels Encantats
© Lluís Prats
A l’estatge subalpí domina el bosc de pi negre amb sotabosc de neret, bé que els racons més ombrívols solen ésser ocupats per un bosc d’avets i, sobretot als indrets afectats per les allaus, hi ha poblacions de bedolls. A l’estatge alpí hi ha una vegetació de prats entre extensions de roques nues, i als llocs terraplenats i vores de llacs, molleres amb esfagnes. Hom hi troba isards, galls fers, perdius blanques, truita comuna i truita d’estany.

Col·laboració: 
MxC / XLlP

Llegir més...