OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Ateneu Enciclopèdic Popular

història hist i institucions de cultura inst cult
Associació cívica i cultural fundada a Barcelona el 1902 per un grup d’intel·lectuals de tendències republicanes i obreristes.

Entre els principals impulsors cal esmentar Francesc Layret, el cooperativista Eladi Gardó i Josep Tubau. S'inspirà en l’Ateneu Català de la Classe Obrera i, com aquest, tingué un paper prominent en l’orientació ciutadana: campanyes contra la guerra i de respecte a la jurisdicció civil, defensa dels drets humans i de la democratització de la cultura, organització de cursos i conferències per a la divulgació de la cultura i altres activitats, com campanyes per a la defensa dels mosaics romans de Tossa de Mar o bé la promoció de l’Olimpíada Popular.

S’organitzà en diverses seccions, entre les quals destaca la d’excursionisme (1905). Hi participaren, entre d'altres, Federico García Lorca, Salvador Seguí, Joan Salvat-Papasseit, Joan Amades i Ángel Pestaña. Amb seu al carrer del Carme de Barcelona, l’Ateneu tenia una biblioteca, publicava un butlletí i mantenia una escola nocturna d’estudis mercantils i d’idiomes. Arribà a tenir al voltant de 25.000 socis. La darrera de les seves tasques fou l’organització d’un congrés de cultura popular. Al gener del 1939, el local fou assaltat per les forces franquistes, que en cremaren bona part del contingut, i l’entitat fou dissolta.

Després de la dictadura, el 1977 fou restablert, i al llarg dels anys següents els seus socis reclamaren i negociaren amb les autoritats municipals el retorn del patrimoni espoliat. El 2009 l’Ajuntament de Barcelona es comprometé formalment a cedir a l’entitat un local adequat al barri del Raval.

Llegir més...