OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Josep Maria Batista i Roca

Etnologia    Excursionisme    Historiografia    Política
Josep Maria Batista i Roca
© Fototeca.cat
etnologia etnol, història hist, ciències polítiques polít i esports esport
Historiador, etnòleg i polític.
Barcelona, 1895 — Barcelona, 27 d’agost de 1978

Estudià dret i lletres a la Universitat de Barcelona, on fou un dels fundadors de l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya 1917). Residí alguns anys a Londres i a Oxford, on es dedicà a l’etnologia. Publicà un catàleg de les obres lul·lianes d’Oxford (1915-16), i començà les seves recerques, continuades posteriorment, sobre la situació dels exiliats catalans a Anglaterra i al sud de França durant el s XIX. Publicà també Rabindranath Tagore, poeta bengalí (1918).

Soci del Centre Excursionista de Catalunya des del 1914, fou secretari de la seva secció de folklore. Fou un dels introductors de l'escoltisme als Països Catalans, i el 1927 fundà l’organització dels Minyons de Muntanya. El mateix any publicà el Manual d’excursionisme, i fou un dels fundadors de la revista Excursionisme (1928-30). El 14 d’abril de 1931 organitzà amb Pere M. Rossell i Vilar i amb Miquel A.Baltà una mena de guàrdia cívica entorn de Francesc Macià, i fou el creador (1930) de l’agrupació patriòtica Palestra.

A Anglaterra, on s’exilià el 1939, fou professor d’història al Trinity College de Cambridge, on escriví el capítol sobre la problemàtica hispànica a l’inici de l’edat moderna per a The New Cambridge Modern History. També a Anglaterra, promogué la formació d’una escola d’investigadors anglesos sobre temes catalans i fou un dels promotors de l'Anglo-Catalan Society. El 1940 fou secretari del Consell Nacional de Catalunya a Londres, i posteriorment fou el principal promotor del Consell Nacional Català. L’any 1976 tornà de l’exili. Contribuí a la coneixença del problema català en els àmbits internacionals i fou també un dels creadors i impulsors de la Unió Federalista de les Comunitats Ètniques Europees.

Col·laboració: 
AMS
Data de revisió: 
2019-06-07

Llegir més...