OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

The Beatles

The Beatles

música mús
Grup instrumental i vocal anglès que estigué format per John Lennon, guitarra rítmica, Paul McCartney, guitarra baixa, George Harrison, guitarra solista, i Ringo Starr (Liverpool 1940), bateria.

Sorgit a Liverpool, on eren nascuts els membres de la banda, amb Pete Best a la bateria, havien actuat i gravat discs acompanyant Tony Sheridan. El primer disc del grup com a The Beatles data del 1962. Llurs composicions foren una veritable troballa en la melodia i en l’harmonia. Considerats el grup més important i influent de tota la música pop, foren els iniciadors del fenomen beat. Partint de la base rítmica del rock, llurs melodies seguiren una evolució constant, amb influències del rythm and blues, del rock i del blues progressiu.

A aquesta primera etapa corresponen Please, Please Me (1963), A Hard Day's Night (1964), Beatles for Sale (1964), Help! (1965) i Rubber soul (1965). Posteriorment, adoptant melodies orientals, es decantaren devers un eclecticisme que afavorí la influència internacional de llur música, i en el qual també influí decisivament la psicodèlia: Revolver (1966), Sargent Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles (més conegut per The White Album, 1968), Yellow Submarine (1969), Abbey Road (1969) i Let it Be (1970).

Llurs cançons reflectiren en el seu moment els problemes d’amplis sectors de la joventut, que pretenien restar al marge de l’anomenada societat de consum i proposaven una forma de vida basada en l’hedonisme i el pacifisme, molt associada al moviment hippy.

Protagonitzaren els documentals A hard day's night (1964), Help! (1965), Magical Mystery Tour (1968), i Let it be (1970). Yellow Submarine (1969) fou un film d’animació basat en melodies del grup, que n'interpretà la banda sonora, i que obtingué una gran repercussió. El 1968 fundaren la productora musical Apple Records. Foren creats cavallers de l’Imperi Britànic (1965). El 1970 el grup es dissolgué i cadascun dels integrants del grup seguí, individualment, la seva carrera musical.

Convertida en una banda mítica, els seus àlbums han estat reeditats i compilats reiteradament en tots els formats i suports, i la seva discografia s’amplià també amb enregistraments en directe. Les cançons dels Beatles són encara constantment versionades i interpretades per cantants, instrumentistes i formacions molt diverses. L’any 2011 es publicà The Beatles With Tony Sheridan, primer àlbum del grup que recollia temes gravats a Hamburg entre el 1961 i el 1962 amb Sheridan com a solista.

Col·laboració: 
JGS

Llegir més...