i Beira | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Beira

Divisió administrativa
Portugal
Antiga regió del centre de Portugal, que fou dividida l’any 1952 en els districtes d’Aveiro, Coïmbra, Viseu, Guarda i Castelo Branco.

De clima semihumit, amb una gran variació de paisatges que constitueixen una àrea de transició entre el nord i el sud de Portugal, té una densitat de població baixa. La Beira es divideix en tres grans conjunts: la Beira Alta és un peneplà on hi ha una gran vall central, recorreguda pels rius Mondego i els seus afluents, que separa les serres del nord-oest de la Serra da Estrêla. S'hi conrea blat de moro, vinya i productes d’horta. Viseu i Guarda en són les poblacions més grans. La Beira Baixa és una àrea bastant uniforme entre la Serra da Estrela i el riu Tejo, travessada pel riu Zêzere. La producció agrícola és migrada, i hi ha bestiar porcí i oví. Castelo Branco n'és la ciutat més important. La Beira Litoral és una àrea baixa i una mica ondulada amb una costa recta i plena de dunes, darrere les quals hi ha albuferes i aiguamolls. Hi ha conreus d’arròs, de blat de moro, productes d’horta, fruita i vinya. Les poblacions més importants són Aveiro, Figueira da Foz, Leiria, Pombal i Coïmbra.

Després de formar part de la província romana de la Lusitània, la Beira esdevingué una regió comercial important. En caure l’Imperi Romà fou dominada pels visigots, fins al s VIII, que passà al domini àrab. El 1064 fou reconquerida pel rei de Lleó i Castella Ferran I el Gran; amb tot, no fou realment assegurada per als cristians fins a l’adveniment d’Alfons I de Portugal. Beira esdevingué un factor clau en les lluites que menaren entre ells castellans i portuguesos, en temps dels reis Joan I de Castella (1385) i Felip II (1580). L’any 1810 el duc de Wellington i les forces angloholandeses hi derrotaren les tropes franceses de Napoleó.

Col·laboració: 
ATR / CEA

Llegir més...