OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Boldú

Poble
Urgell
Boldú
© Fototeca.cat
Poble del municipi de la Fuliola (Urgell), situat a 266 m d’altitud, al llarg de la carretera de Tàrrega a Balaguer, a la plana regada d’Urgell, al sud de la serra d’Almenara.
Població: 
203 h
[2009]

El nucli de Boldú i el de la Fuliola es troben tan a prop que sembla que formin una sola població. L’església parroquial és dedicada a l’Assumpció i la festa major se celebra el quart diumenge de maig, pel Roser.

Boldú és esmentat ja en un document del 8 de gener de 1080, pel qual Ermengol IV atorgà el lloc a Ponç Dalmau, dins el comtat d’Urgell. Hi ha documentats una sèrie de drets sobre el poble de Ramon de Montcada, el monestir de Santes Creus, el de Vallbona de les Monges, Pere de Boldú i altres, però la senyoria passà dels Dalmau a Arnau Cortit d’Agramunt, i aquest la vengué per 2 700 masmudins d’or a Berenguer d’Almenara. Després de molts de plets, els marmessors d’or del senyor d’Almenara vengueren Boldú a Pere Gener de Montblanc. Aquest, el 1318, va permutar Boldú pel castell de Rubinar a l’abat de Poblet. El monestir en mantingué la jurisdicció fins al segle XIX. Boldú formà part del municipi de Tornabous, però el 1949, per raons de proximitat i vinculació històrica, fou agregat a la Fuliola.

Llegir més...