OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Bonansa

Municipi
Franja de Ponent
Municipi de la Ribagorça, a la conca de la Noguera Ribagorçana, que forma el límit oriental del municipi i recull les aigües de les rieres de Sirès, de Montot i de la Mola, que drenen el terme.
Població: 
101 h
[2006]
Extensió: 
37 km2

Els contraforts septentrionals de la serra del Cis en formen els principals accidents, i és ocupat en la seva major part per pasturatges naturals, actualment en retrocés a favor del bosc. L’agricultura és quasi totalment de secà; dels conreus tradicionals subsisteixen els cereals (9%) i ha desaparegut la vinya a favor del farratge (88%). Les terres de conreu són explotades en un 69% per llurs propietaris. La ramaderia disposa de 3.580 caps de bestiar oví i 183 caps de boví. Una indústria extractiva explota les pedreres.

El poble (60 h agl [1981]; 1.250 m alt), a l’esquerra de la riera de la Mola, havia format part del comtat de Ribagorça. L’església parroquial és dedicada a santa Coloma. Dins el terme hi ha el poble de Sirès, les caseries d’ Espolla i de la Torre de Buira, el llogaret de Gavarret i els despoblats de Bibils i Buira.

Col·laboració: 
PBA

Llegir més...