OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Carolina del Nord

North Carolina (en)
Divisió administrativa
Estats Units d’Amèrica
North Carolina (en)
Carolina del Nord Vista de les Smoky Mountains
Valerie (CC BY-NC-ND 2.0)
Estat del sud-est dels EUA.
Població: 
7.322.870 h
[est 1996]
Extensió: 
136.413 km2

La capital és Raleigh.

S’estén des del Blue Ridge (Apalatxes) fins al litoral atlàntic ocupant el piedmont i la plana costanera. La costa és baixa i sorrenca, amb aiguamolls i nombrosos cordons litorals. El clima és subtropical, amb una pluviositat anual mitjana superior als 1.000 mm i una temperatura mitjana d’uns 15°C. Hi neixen els rius Roanoke, Tar, Neuse i Cape Fear. Hi ha boscs abundants, especialment pinedes.

És un estat tradicionalment rural, bé que ciutats com Charlotte i Greensboro són un poderós focus d’atracció que tendeix a modificar aquesta relació. L’agricultura (tabac, cotó, blat de moro, cacauets, cereals i fruites) i l’explotació forestal són importants fonts d’ingressos, com també la pesca. Del subsol s’exploten els minerals no fèrrics per a la construcció, especialment els importants jaciments de mica de Spruce-Pine. Fins els anys seixanta la indústria es basà en l’elaboració dels derivats del sector primari: tèxtil, alimentària, de fabricació de pasta de paper i de cigarrets; posteriorment l’electrònica, la indústria química i la maquinària han pres el relleu com a sectors capdavanters.

L’estat fou fundat el 1729, en ésser dividit el territori de Carolina en les colònies de Carolina del Nord i Carolina del Sud. Lluità al costat dels confederats durant la guerra de Secessió (1861-65). Molt castigada per la recessió dels anys trenta, durant la Segona Guerra Mundial l’economia local es reactivà en bona part gràcies a la instal·lació d’una base militar (Fort Bragg) i del subministrament d’equipaments per a l’exèrcit.

Col·laboració: 
CCV

Llegir més...