i Carolina del Nord | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Carolina del Nord

Nom anglès deNorth Carolina (en)
Divisió administrativa
Estats Units d’Amèrica
Nom anglès deNorth Carolina (en)
Estat del sud-est dels EUA.
Població: 
7.322.870 h
[est 1996]
Extensió: 
136.413 km2

La capital és Raleigh.

S'estén des del Blue Ridge (Apalatxes) fins al litoral atlàntic ocupant el piedmont i la plana costanera. La costa és baixa i sorrenca, amb aiguamolls i nombrosos cordons litorals. El clima és subtropical, amb una pluviositat anual mitjana superior als 1 000 mm i una temperatura mitjana d’uns 15°C. Hi neixen els rius Roanoke, Tar, Neuse i Cape Fear. Hi ha boscs abundants, especialment pinedes.

La població ha augmentat des del 1910; el 1970 el creixement natural era del 15,5‰. La població negra representa poc menys de la quarta part de població.

És un estat tradicionalment rural: el 1980 només el 48% de la població era urbana (en contrast amb el 73,7% dels EUA), bé que ciutats com Charlotte i Greensboro són un poderós focus d’atracció que tendeix a modificar aquesta relació. L’agricultura (tabac, cotó, blat de moro, cacauets, cereals i fruites) i l’explotació forestal són importants fonts d’ingressos, com també la pesca. Del subsol s’exploten els minerals no fèrrics per a la construcció, especialment els importants jaciments de mica de Spruce-Pine. Fins els anys seixanta la indústria es basà en l’elaboració dels derivats del sector primari: tèxtil, alimentària, de fabricació de pasta de paper i de cigarrets; posteriorment l’electrònica, la indústria química i la maquinària han pres el relleu com a sectors capdavanters. Al final dels anys vuitanta Charlotte va esdevenir un dels primers centres financers dels EUA.

L’estat fou fundat el 1729, en ésser dividit el territori de Carolina en les colònies de Carolina del Nord i Carolina del Sud. Lluità al costat dels confederats durant la guerra de Secessió (1861-65). Molt castigada per la recessió dels anys trenta, durant la Segona Guerra Mundial l’economia local es reactivà en bona part gràcies a la instal·lació d’una base militar (Fort Bragg) i del subministrament d’equipaments per a l’exèrcit.

Col·laboració: 
CCV
Llegir més...