OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Confederación Española de Derechas Autónomas

Sigla de la CEDA
Sigla de la CEDA
Confederación Española de Derechas Autónomas Presidència del míting d’Acció Popular Catalana al Gran Price de Barcelona el 29 de desembre de 1935; d’esquerra a dreta: C.Vigo de Delás, ...
© Fototeca.cat
ciències polítiques polít
Partit polític creat a Madrid al començament del març del 1933, que agrupà nuclis dretistes de diverses parts d’Espanya.

El grup principal fou Acción Popular , però també hi havia bona part dels mauristes que abans del 14 d’abril de 1931 volien formar amb Cambó el Centre Constitucional , i finalment la Derecha Regional Valenciana, dirigida per Lluís Lucia. A les eleccions del novembre del 1933 la CEDA fou el partit que aconseguí més diputats (115), però no els suficients per a governar tot sol, i deixà als radicals —primerament Lerroux i després Samper— que governessin tots sols fins el 4 d’octubre de 1934; així aconseguiren de desfer, ja abans d’assolir el poder, una gran part de l’obra del bienni esquerrà anterior: hom restaurà parcialment el pagament de sous al clergat, frenà la reforma agrària, tornà als grans d’Espanya les terres expropiades, amnistià els homes de la Dictadura i del pronunciament del 10 d’agost de 1932 i posà traves al traspàs de serveis de l’estat a la Generalitat de Catalunya, a la qual s’enfrontaren les corts i declararen anticonstitucional la llei de Contractes de Conreu, favorable als parcers i arrendataris catalans. Alarmats per la reacció patronal incontrolada al camp i a les ciutats, per la possibilitat que Gil-Robles donés un cop d’estat com Hitler a Alemanya el 1933 o com el canceller catòlic conservador Dollfuss a Àustria, els socialistes amenaçaren amb una revolució si la CEDA pujava al poder. L’entrada de tres cedistes al nou govern Lerroux tingué com a resposta la revolució obrera d’Astúries i la revolta de la Generalitat. Després de la repressió del moviment, la CEDA demostrà la seva incapacitat per a reactivar l’economia en crisi i per a esdevenir un grup “democratacristià” en fracassar i dimitir el ministre d’agricultura Giménez Fernández, representant de l’ala esquerra del partit. El 6 de març de 1935 entraren 5 cedistes al govern, entre els quals Gil-Robles al ministeri de la guerra, i nomenaren Franco cap de l’estat major i Goded, inspector general de l’exèrcit. Això no obstant, l’extrema dreta reprotxà a Gil-Robles que no s’apoderés del poder completament i no donés un cop d’estat amb la força que tenia. A les eleccions del febrer del 1936 la CEDA perdé el 20% dels seus llocs a les corts, dominades ara per les esquerres. Una bona part de les seves joventuts passaren a la Falange Española poc temps abans del 18 de juliol. La CEDA es dissolgué amb l’esclat de la guerra civil, i Serrano Suñer, una de les figures principals, actuà destacadament en el nou règim antirepublicà, mentre Gil-Robles residia a França i a Portugal durant el conflicte.

Col·laboració: 
ABal

Llegir més...