i Consell d’Estat | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Consell d’Estat

ciències polítiques polít
Òrgan consultiu suprem del Govern de l’Estat espanyol.

Té l’origen en el Consejo Secreto de Estado (1521), instituït per Carles V, que l’any següent adoptà el nom de Consejo de Estado, que, llevat de períodes molt breus, ha mantingut des d’aleshores. Circumscrit inicialment a funcions d’assessorament reial, la Constitució del 1812 el dotà de funcions consultives en el marc d’un ordenament polític regit per la divisió de poders. Del 1845 al 1904 exercí de vegades funcions contencioses o jurisdiccionals.

La Constitució Espanyola del 1978 defineix el Consell d’Estat com l’òrgan consultiu suprem del Govern. La composició i les competències són regulades per una llei orgànica. La seva funció principal és l’emissió de dictàmens a petició de l’autoritat consultant (president del Govern, ministres i presidents de les Comunitats Autònomes). Les consultes poden ser perceptives o facultatives.

Des que s’instaurà la monarquia constitucional (1978), n’han estat presidents Antonio Jiménez Blanco, Antonio Hernández Gil (1982-86), Fernando Ledesma Bartret (1991-96), Íñigo Cavero Lataillade (1996-2002), José Manuel Romay Beccaría (2002-04), Francisco Rubio Llorente (2004-12), i , des d’aquest any, novament José Manuel Romay Beccaría.

Llegir més...