OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Coral Sant Jordi

música mús
Agrupació coral fundada a Barcelona l’any 1947.

En fou el principal impulsor i inspirador Oriol Martorell (Martorell i Codina, Oriol). Fou creada amb l’objectiu de conrear amb rigor la música coral, especialment la catalana, i difondre-la arreu de Catalunya, amb un fort accent pedagògic i patriòtic, especialment en el context del franquisme. Successivament dirigida per Oriol Martorell (1947-91), Jordi Noguera (1991-95), Xavier Sans (1995-2000) i per Lluís Vila (des del 2000), formen també part de l’agrupació les corals infantils L’Esquitx (1962), L’Espurna (1966) i el Cor Jove (2006). Ha col·laborat en l’escenificació d’obres teatrals i simfonicocorals i ha celebrat concerts en nombroses poblacions dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i de diversos països europeus. El seu repertori inclou cançons populars, música polifònica a partir de l’edat mitjana i obres contemporànies.

El 1960 començà a col·laborar amb l’Orquestra Ciutat de Barcelona (actual Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya), cosa que li donà accés al repertori de grans obres simfonicocorals. Ha estat dirigida per noms de prestigi internacional, com Eduard Toldrà, Duke Ellington, Antoni Ros i Marbà, Edmon Colomer o László Heltay, entre d’altres. Fins el 1978 fou la Secció Musical del Cercle Artístic de Sant Lluc. Membre fundador del Secretariat dels Orfeons de Catalunya (1959, des del 1982, Federació Catalana d’Entitats Corals), l’any 1957 ingressà al moviment coral francès À Coeur Joie i poc després fou cofundadora a Ginebra de la Federació de Joves Corals Europees (actualment, Europa Cantat), dins de la qual organitza i participà en els concerts i les gires de les setmanes corals arreu d’Europa.

El 1992 formà part del cor oficial dels Jocs Olímpics de Barcelona i el 1996 fou un dels 13 cors europeus que cantà la Missa de Tempore in Aevum a Bòsnia, amb motiu de la fi de la guerra dels Balcans. A partir del 1998, inicià un seguit de col·laboracions amb les bandes de jazz La Locomotora Negra i La Vella Dixieland. El 1979 celebrà el seu “Concert Mil” i fou guardonada per l’Ajuntament de Barcelona amb el premi Ciutat de Barcelona. L’any 1988 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Llegir més...