i Cretes | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Cretes

Nom oficial del municipi deCretas
Municipi
Franja de Ponent
Nom oficial del municipi deCretas
Municipi del Matarranya estès a l’esquerra del riu d’Algars, al límit amb la Terra Alta; comprèn també l’alta vall del barranc de Calapatar, tributari del Matarranya (i el seu afluent per l’esquerra, al barranc dels Gascons), riu que forma el límit occidental del terme en el seu sector nord-oest.
Població: 
630 h
[2006]
Extensió: 
53 km2

El sector meridional, que limita amb el terme de Beseit, és afectat pels darrers contraforts dels ports de Beseit (821 m alt). Més de la meitat de la seva superfície (2.754 ha) és sense conrear, ocupada per boscs esclarissats, pasturatges i erms. L’agricultura és predominantment de secà: oliveres (1.552 ha), vinya (475 ha), cereals (469 ha); el regadiu es redueix a 25 ha, especialment prop del Matarranya. La ramaderia és dedicada al bestiar oví (1.700 caps) i al porcí; hi ha avicultura i apicultura. Les activitats industrials són les derivades de l’agricultura (dos molins d’oli), i un taller de confecció.

La vila (722 h agl i 5 h diss [1981]; 563 m alt) és damunt la partió d’aigües entre el riu d’Algars i el Matarranya; prop seu hi ha l’estació del ferrocarril de Tortosa a Saragossa. Conserva una part de l’antiga muralla. L’església parroquial (Santa Maria i Sant Joan), amb façana renaixentista, és obra del 1566. Dins el terme han estat excavats els poblats ibèrics dels Castellans i del Mas de Magdalenes i hi ha les notables pintures prehistòriques dels barrancs de Calapatar i dels Gascons.

Col·laboració: 
TLlC
Llegir més...