OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Delhi

Nom indi deDilli
Ciutat
Índia

Sumari de l’article

Nom indi deDilli
Carrer de la ciutat de Delhi, a l’Índia
© X. Pintanel
Ciutat de l’Índia, capital del territori homònim, Índia.
Població: 
11.007.835 h
[2011]

L’aglomeració comprèn la capital de l’estat, Nova Delhi (7 174 755 h [1991]), ciutat nova d’aspecte modern i funcional, seu del govern, l’administració i les ambaixades, a la riba dreta del riu Yamunā, afluent del Ganges, al piedmont de l’Himàlaia, en una important cruïlla de les rutes comercials que uneixen les valls del Ganges i de l’Indus i les costes de la mar d’Aràbia amb les regions de l’Himàlaia i l’Afganistan, la qual cosa en fa el principal centre comercial del nord de l’Índia, especialment de productes agrícoles (cotó i cereals). La ciutat, que el 1901 tenia 208 575 h, ha crescut molt ràpidament, a raó d’un 10% anual, i la Vella Delhi ha assolit una densitat molt elevada (55 680 h / km2 [1961]). Travessada pel carrer d’Or, via comercial al voltant de la qual, en carrers i carrerons, viuen centenars de milers de persones i on s’han conservat les tradicions artesanals, encara avui molt desenvolupades, que consisteixen principalment en el treball de l’or, el vori, l’argent i els brodats. A aquestes indústries tradicionals s’han afegit les noves indústries, manufactures de cotó, ceràmica, vidre, productes químics, farina i materials de construcció; les indústries lleugeres inclouen la fabricació de peces de bicicleta i aparells de ràdio. Però el comerç hi és la principal activitat: concentra el 22% de la població activa. Té aeroport internacional. Centre d’ensenyament superior: University of Delhi, fundada el 1922 i Jamia Millia Islamia, el 1920.

La història i el patrimoni artístic

Fundada al s I, assolí una gran importància. Els musulmans l’ocuparen el 1193 i es convertí en la capital d’un extens soldanat.

Delhi El Qutb Minar
© Fototeca.cat
Destruïda per Tamerlà (1398), esdevingué el centre de l’imperi mogol de l’Índia i tingué una gran esplendor, fins a l’expedició del persa Nādir Shāh (1739). Els anglesos l’ocuparen el 1761 i el 1803, però el 1857 els sipais revoltats la convertiren temporalment en llur capital. El 1912 esdevingué la capital de l’Índia britànica, però el 1931 l’administració fou traslladada a la part nova, o Nova Delhi, que continuà essent la capital de la República de l’Índia. Entre els monuments musulmans sobresurt el Quṭb Minār (1226), de 72 metres d’alçada. Al s XVII els grans mogols Jahāngīr i el seu fill Šhājahān referen el pla de la ciutat i donaren una gran importància a l’arquitectura de jardins; el principal monument d’aquest període és la mesquita de Jama.

Col·laboració: 
MDV

Llegir més...