OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Elba

Elbe (de), Labe (cs)
Riu
Alemanya    República Txeca
Elbe (de), Labe (cs)
L’Elba al seu pas per Dresden
Nick Savchenko (CC BY-SA 2.0)
Riu de l’Europa central, el més important d’aquesta regió; neix als monts Krknǒse (a la Bohèmia Oriental), al vessant sud dels Sudets (1.165 km de longitud).

El seu règim és nivopluvial, i el cabal, molt regular. Des del seu aiguaneix es dirigeix cap al sud, fins a la ciutat de Pardubice, on gira cap a l’oest; ja dintre la Bohèmia Central rep el Jizera per la dreta i el Vltava per l’esquerra; aleshores es dirigeix al NW, a la Bohèmia Septentrional, on rep l’Ohǐe per l’esquerra, i entra a Alemanya prop de Dresden, on ja fa 100 m d’ample i duu 300 m3/s, després de creuar els materials cristal·lins dels Krušné hory. Sempre en direcció NW, rep el Mulde i el Magdeburg per l’esquerra, s’orienta cap al nord i rep el Havel per la dreta, i torna a virar cap al NW i passa per Wittenberge amb un cabal mitjà de 700 m3/s. Poc tros després esdevé frontera entre totes dues Alemanyes (Schwerin i Saxònia), i arriba a Hamburg fent 300 m d’ample, des d’on desguassa a la mar del Nord per la badia de Helgoland (710 m3/s). A l’estuari de l’Elba la penetració de la marea és constant, i durant molts quilòmetres arriba a tenir 3,5 m d’alt. És navegable fins a Mělník (a la Bohèmia Central, tocant a la confluència del Vltava) per vaixells de més de 1.000 t i fins a Kolín (també a la Bohèmia Central) pels més petits.

Aquest riu connecta amb una gran xarxa de canals, els més importants dels quals són l’Elba-Havel (56 km), que permet el pas de vaixells fins a 1.000 t, l’Elba-Lübeck (62 km) i el Nord-Sud (113 km i 53 m d’ample), que permet el pas de vaixells fins a 1 350 t. L’Elba travessa importants regions industrials a Txecoslovàquia i Alemanya. A la seva conca hom conrea bleda-rave sucrera, fruita i blat a Txecoslovàquia, i sègol, blat, blat de moro, patates, bleda-rave sucrera, llegums, fruita i civada a Alemanya, on els prats i les pastures són abundants i on, esporàdicament, hom troba boscs.

Col·laboració: 
BSH

Llegir més...