OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

la Guingueta d’Ix

Nom donat per l’administració francesa, a partir del 1815, al poble deBourg-Madame, Sinònimles Guinguetes d’Ix
Municipi
Catalunya del Nord
Nom donat per l’administració francesa, a partir del 1815, al poble deBourg-Madame, Sinònimles Guinguetes d’Ix
Municipi de l’Alta Cerdanya situat a la vora del Segre, al límit amb el terme de Puigcerdà (Baixa Cerdanya), del qual el separa el Reür.
Població: 
1.326 h
[2009]
Extensió: 
8 km2

La majoria del sòl agrícola és ocupat per prats i pastures, relacionades amb el bestiar boví, que havia estat la base de l’economia. Actualment, els recursos principals provenen de la condició fronterera davant Puigcerdà (comerços, hotels). El poble (1 140 m alt) és a la confluència del Reür i el Segre, al llarg de la carretera que uneix l’Alta Cerdanya amb Puigcerdà a través del pont del Reür, on hi ha el pas de la frontera francoespanyola.

El poble té l’origen en una guingueta establerta al camí ral d’Ix a Puigcerdà el 1693 arran de l’establiment de la frontera a partir del tractat dels Pirineus. El 1815, alhora que el duc d’Angulema hi feu traslladar la capitalitat del municipi des del poble d'Ix, l’administració li donà el nom francès de Bourg-Madame, en honor de Maria Teresa Carlota, duquessa d’Angulema, filla de Lluís XVI, amb motiu de la visita del duc d’Angulema. El 1973 li fou annexat al terme de Càldegues.

Col·laboració: 
TLlC

Llegir més...