OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

diagrama de Hertzsprung-Russell

Sinònimdiagrama HR
substantiu masculím
Astronomia
Sinònimdiagrama HR
diagrama de Hertzsprung-Russell en els quals les abcisses inferiors indiquen la temperatura efectiva, les superiors el tipus espectral, i les ordenades, la magnitud visual

astrofísica astrof
Diagrama obtingut en representar els estels, mitjançant punts, sobre un pla coordenat en què l’eix d’abscisses indica la temperatura efectiva (o el tipus espectral o l’índex de color) de l’estel, i l’eix d’ordenades indica la lluminositat (relativa a la del Sol) o la magnitud absoluta visual de l’estel.

Quan les coordenades són l’índex de color i la magnitud absoluta visual, el diagrama és anomenat diagrama HR color-magnitud, quan són l’índex de color i la lluminositat, diagrama HR color-lluminositat, i quan són la temperatura efectiva i la magnitud absoluta bolomètrica, diagrama HR teòric. La majoria dels punts són situats en una banda llargaruda anomenada seqüència principal; a sobre hi ha una agrupació corresponent als estels gegants, una que inclou els estels supergegants, i una altra agrupació, situada a sota, correspon als nans blancs. Aquest diagrama és emprat per a estudiar l’estructura i l’evolució dels estels.

Llegir més...