OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Luna

Nom amb què es conegué fins el 1963 el programaLunik
Astronàutica
Nom amb què es conegué fins el 1963 el programaLunik
Luna o Lunik 1
© NASA
astronàutica astron
Sèrie de satèl·lits artificials i sondes lunars llançats per l’URSS el 1959, destinada a efectuar l’estudi de la Lluna.

El Luna o Lunik 1 esdevingué, el 4 de gener de 1959, el primer satèl·lit artificial que passà a uns 6.000 km de la Lluna. Era un giny d’uns 360 kg, de forma cilíndrica, i anava equipat d’aparells destinats a analitzar l’espai circumterrestre i circumlunar i d’emissors capaços de transmetre informacions a la Terra.

El Luna o Lunik 2 fou el primer objecte fabricat per l’home que, el 14 d’octubre de 1959, aconseguí d’arribar a la Lluna, prop del circ Arquimedes.

El Luna o Lunik 3 marcà una data important en la història de l’astronàutica, en aconseguir de fotografiar la cara invisible de la Lluna, el 6 d’octubre de 1959, fotografies que, un cop revelades i fixades, foren transmeses a la Terra el 27 d’octubre.

El 1963 foren represos els llançaments de sondes lunars, amb el Luna 4. A partir d’aquest moment, algunes sondes foren dotades de vehicles teledirigits per recórrer la superfície lunar i explorar-ne àrees més extenses. Altres sondes tenien també capacitat de retornar a la Terra amb mostres de sòl, tals com les Luna 16 i 20.

L’URSS intentà salvar amb aquests sistemes la manca de dades que resultava de la inexistència d’un programa d’exploració tripulada pròpia a la Lluna.

Els ginys espacials de les sèries Lunik i Luna

Llegir més...