OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

la Meca

Nom àrab deMakka (ar)
Ciutat
Aràbia Saudita
Nom àrab deMakka (ar)
La Gran Mesquita de la Meca

Ciutat de l’Aràbia Saudita.
Població: 
1.534.731 h
[est. 2010]

És la tercera ciutat més gran del país i la capital espiritual del món islàmic, pel fet d’ésser el lloc natal de Mahoma. És un centre comercial i turístic, especialment destinat a acollir els pelegrins (uns 500.000 anuals). Centre comercial i religiós a l’època preislàmica (Ka'ba), continuà essent-ho després de la predicació de Mahoma, malgrat que no ha estat mai la capital política de l’islam. Durant els califats omeia i abbàssida fou administrada per membres de la família califal, fins que (~960) tingué una relativa autonomia sota la sobirania fatimita. Després de les dominacions aiúbida i mameluca, depengué dels otomans (1517-1916), fins que Ḥusayn ibn ‘Alī s’hi declarà independent, i Ibn Sa'ūd la convertí (1924) en capital del regne d’Al-Ḥiǧāz.

La ciutat és dividida en dues parts (alta i baixa) per la Gran Mesquita, situada al centre. Aquesta és un gran pati porticat, bastit en diverses èpoques (les reformes més importants hi foren fetes en temps de Solimà el Magnífic i de Selim II, al s. XVI), entorn de la Ka'ba, emplaçada al centre. Les columnes foren portades de Síria i Egipte. El soldà Ahmet I hi féu afegir un setè minaret, per mantenir la preeminència de la Meca, per tal com havia bastit la mesquita blava, a Istanbul, amb sis minarets.

El 1979 la Gran Mesquita fou ocupada durant alguns dies per unes 250 persones armades, que en foren foragitades per l’exèrcit en una acció molt cruenta i seguida aviat d’una munió d’execucions. Bé que els motius de l’ocupació han restat poc clars, sembla que fou un intent de desprestigiar la monarquia saudita davant el món islàmic.

Col·laboració: 
DBP / SJV

Llegir més...