OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Tete Montoliu

Nom real deVicenç Montoliu i Massana
Música
Nom real deVicenç Montoliu i Massana
Tete Montoliu
© Fototeca.cat
música mús
Nom amb què és conegut el pianista de jazz Vicenç Montoliu i Massana.
Barcelona, 28 de març de 1933 — Barcelona, 24 d’agost de 1997

Cec de naixement, es formà amb el seu pare, fundador del grup Montoliu Jazz (~1930), i amb Damià Cots. Estudià a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, i fou deixeble de Don Byas quan aquest residí a Barcelona (1945-47).

Formà part del grup barceloní Latin Quartet, i el 1958 actuà en el Festival Internacional de Jazz de Canes. Des d’aleshores es dedicà exclusivament al jazz, del qual fou l’intèrpret més destacat dels Països Catalans. El 1965 formà un trio amb Eric Peter i Billy Brooks. Assolí categoria mundial sobretot a partir dels anys setanta, que desenvolupà una gran activitat internacional, interpretant o enregistrant amb molts dels jazzmen més rellevants, entre els quals Art Farmer, Lee Konitz, Johnny Griffin, Joe Henderson, George Coleman, Buster Williams, Billy Higgins i Bobby Hutcherson, entre altres. Dels seus àlbums en trio, cal destacar-ne els enregistrats amb Niels Hennings Orsted Pedersen (baix) i Al Heath (bateria). Actuà i enregistrà sovint en solitari.

El seu estil, molt arrelat en el bop, es caracteritzà pel virtuosisme i la rotunditat sonora. Enregistrà també discs de música llatinoamericana.

El 1983 li fou concedida la Creu de Sant Jordi.

Llegir més...